Go to Top

1 Konu 1 Yazar: Sinan Hamamsarılar, Köfte Ekmeğine Tanen Arayanlara…

Köfte Ekmeğine Tanen Arayanlara…

 

Anadolu’nun köfte ekmekle büyümüş çocukları, şu günlerinde yetişkinliklerine denk gelen bir burger patlamasıyla karşı karşıyalar. Peki bu burger çılgınlığı esnasında şarabına uygun burgeri ya da tam tersi burgerine uygun şarabı bulmak isteyeneler ne yapmalı? İşte bu soruya cevap olabilmek adına sizlere bazı kısa notlar hazırladık.

 

Baştan sınırları çizelim mi? Burger şarabı diye bir genelleme YOKTUR ve hatta olmamalıdır! Bundan anlamanız gereken aslında şu; burger gibi içine peynirden, farklı şekillerde pişmiş ve hatta pişmemiş soğana, füme etlerden yeşilliklere, sote mantardan trüflü tereyağına pek çok malzeme girebilen, her çeşit dana, düve, kuzu, tavuk, hindi, balık ve dahi etsiz bile hazırlanabilen bir yemek daha yok herhalde. Hal böyle olunca, kimse bu yazıdan joker niteliğinde, tüm burgerlere bir defada uyacak prototip önerisi bulacağını düşünerek okumaya devam etmesin. Alternatifleriyle, hangi üzüm ve şarabın hangi burgere uyabileceği hakkında sizde bazı esintiler uyandırmak niyetindeyiz. Herkes hazırsa haydi başlayalım!

 

  1. Et Burgerler: İşin aslında en karışık ve en eğlenceli kısmı et burgerlerde. Dana ya da kuzu burgerlere sıkça rastlıyorsunuzdur. Peynir seçeneklerinin ise sarı burger peynirinden pek de ileriye gidemediği ama zaman zaman rokfor gibi yoğun peynirlerin görülebildiği bir alan burası. Genelde ızgara etlere de uygun olup, peynirin ve var olma ihtimalleri çok yüksek olan karamelize soğanın tadını dengeleyecek meyvemsi, topraksı ama bir taraftan oyuncaklı ve belki de canlı şaraplar olabilir. Sade burgerler için bir Denizlili Kalecik Karası ya da Tekirdağlı Merlot tercih edilebilir. Peynir girmiş, karamelize soğanlı burgerler için ise seçenekler, Tekirdağlı bir Syrah içeren Blend olabilir. Çılgınlık arayanlar için burası önemli, eğer ki burgerinizin köftesi, ekmeği ve hatta soğanı ızgarasından isini iyice nasiplenmişse, Diyarbakırlı bir Boğazkere ile neden eşleşmesin! Diyarbakır’a gitmişken Elazığ’dan da bir eşleşme yapıp, kuzulu burgerler için Fransız meşesinin nefesini bukelerine çekmiş bir Öküzgözü ile yola devam edilebilir.
  2. Tavuk Burgerler: Coleslaw salatayla servis edilmesini hayal ettiğim, didiklenmiş tavuk burger için fıçı görmüş bir Chardonnay, hatta çılgınlık düşünenler olursa da beyaz bir köpüklü şarap (coleslawun yağını tersten dengelemesi için mümkünse Sauvignon Blanc içeren) tercih edilebilir.
  3. Balık Burgerler: Palamut, lüfer gibi nimet balıklarımızı burger yaparak servis etmeye çalışan pek restoran olmasa da, ev burgercileri için levrek köftesine alternatif olarak bu iki balığımız, soframızı şenlendirmeye yardımcı olabilir. Kırmızı soğanla ve ev mayoneziyle karıştırılmış, hafif limoni bir roka salatasıyla servis edilecek balık burger için de Öküzgözü’nden bir Denizlili roze tercih edilebilir.
  4. Etsiz Burgerler: Geldik vegan ve vejetaryenlere! Zaten zor burger buluyoruz, bir de şarap uyumunu mu düşüneceğiz diyen seslerini duyar gibiyim! Doktor ayağınıza kadar geldi! Haşlanmış nohut, mercimek ve fasulyenin yoğrulması ile başlanan, Şanlıurfa narından yapılmış enfes bir nar ekşisiyle tatlandırılabilecek bu burgeri bir hayli severim. Bir de Alanya’nın verimli bahçelerinden çıkacak avokadolardan son dokunuşu yapılmasıyla Tekirdağ’dan bir Vintage Sauvignon Blanc, uyuma renk katacaktır.Bir de kırmızı alternatifi isteyenler olursa Urlalı bir Zinfendal düşünülebilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”