Go to Top

10 MADDEDE RIOJA

RIOJA

1- İspanya’da Denominacion de Origen Calificada(DOCa) kategorisine sahip iki bölgeden biridir.

2- Rioja’nın kuzey bölgesine Atlantik Okyanusun’ndan gelen esintiler sıcaklıkların fazla yükselmesine engel olur. Bu nedenle burada üretilen şaraplar, bölgedeki en hafif gövdeli sonuçları verir.

3- Rioja bölgesinin güneyin daha sıcak ve kuru iklime özelliklerine sahip olması sebebiyle burada üretilen şaraplar olgun meyve aromaları taşır ve daha gövdelidir.

4- Bu bölgedeki asmalar genelde siyah üzüm türleridir. En sık rastlanan çeşit ise Tempranillo’dur. Ayrıca Garnacha (Grenache) da önemli çeşitler arasındadır.

5- Bu bölgede siyah üzüm türleri dışında beyaz üzüm de yetiştirilmektedir. En çok yetiştirilen çeşit Viura’dır.

6- Kırmızılarda olduğu gibi beyaz şaraplar da belirli sürelerde yıllandırılır.

7- Beyaz şaraplar geleneksel stilde üretildiği zaman, meyve kokularını korumaları için olabildiğince az oksijenle temas ettirilir.

8- Meşede yıllandırılan kırmızı şaraplar tam gövdelidir ve kırmızı ve siyah meyve aroma özelliklerini taşır.

9- Meşe fıçılarda yıllandırma işlemi Rioja şaraplarını tanımlayan önemli bir özelliktir. Amerikan meşesi olduğu gibi Fransız meşesi de üreticilerin tercihlerine göre kullanmaktadırlar.

 

 

 

RIOJA OLGUNLAŞTIRMA TERİMLERİ
ETİKET TERİMİ Meşe fıçıda olgunlaştırma Toplam minimum olgunlaştırma
Kırmızı Beyaz ve Roze Kırmızı Beyaz ve Roze
Joven Hasat edildikten sonra şişelendiği yıla kadar
Crianza 12 24 18
Reserva(Meşe fıçılarda ve şişede dinlendirilmiş) 6 6 36 18
Gran Reserva (Meşe fıçılarda ve şişede dinlendirilmiş) 24 12 60 48

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”