Go to Top

100. Sıcak şarap nedir?

Genelde kırmızı, bazen de beyaz şaraba, şeker; baharat; kuru veya yaş meyve; hatta brendi katılarak yapılan özel bir sıcak içecektir. Tarifleri, tıpkı sangria gibi sonsuz çeşitlilik gösterse de sıkça rastlanan ortak malzemeler tarçın ve karanfildir. Çoğu tarifte bütün bir portakala karanfiller saplanır. Özellikle narenciye kabukları tadına hoş bir burukluk katar. Kimileri tatlandırmak amacıyla karışıma şeker veya bal; güçlendirmek için de alkol ekler.
Sıcak şarap için İskandinav ülkelerinde Glögg, Almanca konuşulan ülkelerde de Glühwein isimleri kullanılır. Tam kökeni belli olmasa da yazılı tarihte ilk bahsi geçen sıcak şaraplara verilen adlar, modern tıbbın babası Hipokrat’a ithaf edilmektedir. Salgın hastalıkların hâkim olduğu tarihsel dönemlerde bu tür karışımların iyiliğine inanıldığı olmuştur. Bu içeceğin 15. yüzyıla gelindiğinde kuzey Avrupa’nın çoğu köşesine yayıldığı görülür.
4 kişilik sıcak şarap yapmak için:

Malzemeler
• 2 şişe 75 cl Kırmızı şarap
• ½ şişe beyaz şarap
• ½ su bardağı şeker
• 4 çucuk tarçın
• 8 diş karanfil
• Bir tutam yenibahar
• 1 portakal (kabuklarıyla beraber)
• ½ limon (kabuklarıyla beraber)
• 5 çorba kaşığı vişne likörü
• 8 çorba kaşığı acıbadem likörü

Hazırlanışı
• 1 şişe kırmızı şarabı tencereye boşaltın ve tencereyi ısıtmaya başlayın.
• Isınmaya başladığında içine şeker ve baharatları ekleyin.
• Şeker eriyinceye kadar karıştırın; eriyince kalan şarapları, likörleri ekleyip karıştırmaya devam edin.
• Karışımı kaynatmadan ısındığına emin olunca kısık ateşe geçerek, dilimlenmiş limon ve portakalları ekleyin; 1 saat demleyin.
• Sıcak şarabınız içime hazırdır; dilerseniz şeker ekleyebilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”