Go to Top

101. Calvados nedir?

Fransa’nın Normandiya bölgesi üzüm yetiştirmek için soğuk bir bölgedir; fakat elma ve armut yetiştiriciliği konusunda bilinen bir ünü mevcuttur. (yaklaşık 7 milyon ağaçlık bölge) Bununla birlikte Calvados’un anavatanı olmasıyla tanınır. 1533 yılından beri ve hatta daha eski zamanlardan beri dünyanın en seçkin elma brendileri burada üretilmektedir. Yapımında yasal düzenlemelere göre izin verilen 46 farklı türde elma kullanılabilir. Kullanılacak elmalar tek bir türden olabileceği gibi, birkaç farklı türden de olabilir.

Elmalar tat tiplerine göre Brendiye farklı aromalar sunar:

  • Ekşi ve asidik: Oluşan taze elma şırası harmanlamada kullanıldığı zaman, brendiye ferah bir aroma katacaktır.
  • Bitter(Acı): Tanen ve aromaları düzenleyici bir etkiye sahiptir.
  • Tatlı-Acı(bitter): tanen ve tatlılık verir.
  • Tatlı: Yine içindeki şeker miktarına göre tatlılık ve fermantasyon süresinde göre üretilecek Calvados’un daha yüksek alkollü olup olmamasını sağlar.

Üretim yeri ve biçimine göre etiketlenen 4 tip elma brendisi mevcuttur:

  • Basit eu-de-vie de cidre/poire de Normandie/Bretagne/Maine
  • AOC Calvados: Genelde üretildiği bölgenin adı da etikette yer alır.
  • AOC Calvados Domfrontais: Yapımında %30 oranında armut kullanılmıştır.
  • AOC Calvados Pays d’Auge: Premium Calvados’ların üretildiği yerdir.

*AOC: Appelation Origen Controle

Calvadoslarda olgunlaştırma süreleri aşağıdaki gibidir:

  • ***/Fine: 2 senellik yıllandırma (AOC Calvados Domfrontais için miin. 3 sene)
  • Vieux/Reserve: 3 sene
  • VO/VSOP/Vieille Reserve: 4 sene
  • XO/Extra/Napoleon/Hors d’age/Age Inconnu: 6 sene

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”