Go to Top

11. Port nedir?

Genelde siyah üzümlerden üretilse de az da olsa beyaz üzümlerden üretilmiş olan port stilleri de mevcuttur. Üretim süreci olarak;

  • Öncelikle üzümler kısa bir fermentasyon sürecinden geçer.
  • Mevcut şırada hala yüksek oranda şeker varken, ilk fermentosyandan elde edilen alkol, bu şıra ile karıştırılır.
  • Bu da mayaları öldürerek fermentasyonu durdurur fe ortaya çıkan şarabın yüksek alkollü olmasını sağlar.
  • Şişelenmeden önce eski meşe fıçılarda olgunlaştırılır.
  • Olgunlaştırılma sürecinde ise elde edilecek stile karar verilir.
  • Port, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional ve Tinta Cao üzümlerinden üretilmektedir.

Port Çeşitleri

Ruby Port: 1-3 sene yıllandırılır

Tawny Port: Bu tür de yine Ruby Portlardan daha fazla yıllandırılmamaktadır.Bazılarına rengini düzeltmek için ucuz beyaz port eklenir.

Reserve Port: Meşede en az 6 sene yıllandırılması gerekir.

Late Bottle Vintage Port(LBV): Rekolteli portlardır. 4-6 sene aralığında yine meşede yıllandırılırlar. Şişelenmeden önce büyük çoğunluğu filtreleme işleminden geçerler.

Tawny Port (Yaş Göstergeli): Oluşturulmak istene stile göre 10,20,30 veya 40 sene yıllandırılırlar.

Vintage Port: En iyi yıllarda ve en iyi bağlardan toplanan üzümlerden üretilmektedir. Meşede kısa süreli olgunlaştırılma sürecinden sonra filtrelenmeden şişelenirler. Şişe de olgunlaşmaya devam ederler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir