Go to Top

11. Port nedir?

Genelde siyah üzümlerden üretilse de az da olsa beyaz üzümlerden üretilmiş olan port stilleri de mevcuttur. Üretim süreci olarak;

  • Öncelikle üzümler kısa bir fermentasyon sürecinden geçer.
  • Mevcut şırada hala yüksek oranda şeker varken, ilk fermentosyandan elde edilen alkol, bu şıra ile karıştırılır.
  • Bu da mayaları öldürerek fermentasyonu durdurur fe ortaya çıkan şarabın yüksek alkollü olmasını sağlar.
  • Şişelenmeden önce eski meşe fıçılarda olgunlaştırılır.
  • Olgunlaştırılma sürecinde ise elde edilecek stile karar verilir.
  • Port, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional ve Tinta Cao üzümlerinden üretilmektedir.

Port Çeşitleri

Ruby Port: 1-3 sene yıllandırılır

Tawny Port: Bu tür de yine Ruby Portlardan daha fazla yıllandırılmamaktadır.Bazılarına rengini düzeltmek için ucuz beyaz port eklenir.

Reserve Port: Meşede en az 6 sene yıllandırılması gerekir.

Late Bottle Vintage Port(LBV): Rekolteli portlardır. 4-6 sene aralığında yine meşede yıllandırılırlar. Şişelenmeden önce büyük çoğunluğu filtreleme işleminden geçerler.

Tawny Port (Yaş Göstergeli): Oluşturulmak istene stile göre 10,20,30 veya 40 sene yıllandırılırlar.

Vintage Port: En iyi yıllarda ve en iyi bağlardan toplanan üzümlerden üretilmektedir. Meşede kısa süreli olgunlaştırılma sürecinden sonra filtrelenmeden şişelenirler. Şişe de olgunlaşmaya devam ederler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”