Go to Top

22. Marsala nedir?

İtalya’nın Sicilya bölgesine özgü, bir fortifiye şaraptır. Tam gövdeli ve orta asiditeye sahiptir.Baskın aromalar, meşemsi aromalar, vanilya, tatlı tropik ve kuru meyveler olarak sıralanabilir.

Yıllandırma stillerine göre farklı renkler alabilirler, yıllandırma sürelerine göre de farklı terimlerle etiketlendirilirler:

Fine: 1 senelik yıllandırılanlar.

Superior: 2 sene yıllandırılanlar

Superior Reserve: Sek-yarı tatlı arası minimum 4 sene yıllandırılması gerekmektedir

Virgin Solera: Sek. Minimum 5 sene yıllandırılması gerekmektedir.

Virgin Straveccihio/Virgin Resrve: Sek. Minimum 10 sene yıllandırılması gerekmektedir.

Tatlılık dereceleri aşağıdaki gibi olmaktadır:
Sek(Secco): 0-40 g/L

Yarı Tatlı (Semisecco): 40-100 g/L

Tatlı (Dolce): En az 100g/L

Marsala yemek yapımında da sık kullanılan bir şaraptır. Tatlı Mersala,Etlerin yanına yapılacak tatlı sosların yapımında veya direkt olarak tatlılarda kullanılabilir. Sek Marsala da yine et yemeklerine özellikle meşemsi aromalarla tatlandırılması için kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir