Go to Top

9. Kontinü (Kolon) sistem (Continous or Column Still) nedir?

Bu imbik 1800’lü yıllarda damıtma sürecinde kullanılmaya başlanmıştır. Klasik imbiklerin aksine, kontinü imbikler ara vermeksizin kullanılabilir.

Kontinü sistemde uzun dikey bir kolon bulunur. Her imbik, iç kısımda birçok farklı kata ayrılır. Fermente edilmiş alkollü sıvı ısıtılarak buharlaşması sağlanır ve buhar imbiğe girerek yukarı doğru yükselir. Bazı buharlar her katmanda yoğunlaşarak sıvıya dönüşür. Yukarı doğru çıktıkça sıvıdaki alkol oranı yükselir. En üst katmandaki yüksek alkollü içki %96 civarında alkol içerebilir. Kontinü sistem kullanılarak yapılan damıtım sonucu oldukça yüksek bir alkol oranı elde edilebilir, bu nedenle açığa çıkan sıvı daha yumuşak ve hafif bir karaktere sahiptir. Olgunlaştırılmasına gerek kalmadan hemen şişelenip tüketilebilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”