Go to Top

90. Armagnac nedir?

Konyağın hacimsel ve satış anlamında üstünlüğü  olmasına rağmen, Fransa’nın ilk brendisi aslında armagnac’tır.Konyak’taki büyük üreticilerin aksine; armanyak üreticileri daha çok küçük çaplı üreticiler olmaktadır.

Armanyak Fransa’nın Armagnac bölgesinde üretilir. Üretmin en fazladan aza doğru gittiği alt bölgeler sırayla:

  • Bas Armagnac
  • Armagnac-Tenareze
  • Haut-Armagnac

Yapımı ve hammaddeleri belli kurallarla belirlenmiştir, bunlar:

  • Hammadde: Baz alkol yapımında 10 üzüm türü belirlenmiştir. Bunlardan en önemlileri: Baco, Colombard, Folle Banche ve Ugni Blanc’tır.
  • Üretiminde şeker ve kükürtdioksti ilavesi yasaktır.
  • Distile edilirken; çift distile klasik imbik kullanımı veya tek distile kontinü imbik kullanılabilir.Sonun daoluşan alkol oranı %52-72 arasında olmalıdır.
  • Armanyak olgunlaştıma esnasında minimum 1 sene meşe fıçılarda dinlendirilmelidir.
  • Olgunlaştırmada kullanılan etiket terimleri:
    • Blanche: Olgunlaştırılmamış armanyak
    • ***(3 star) veya VS (very special): 1 senelik olgunlaştırma.
    • VSOP(very sperior old pale): 4 senelik olgunlaştırma.
    • Napoleon: 6 senelik olgunlaştırma.
    • Hors d’age veya XO(Extra Old): 10 yıllık olgunlaştırma.
    • Age indicated: Kupajında kullanılan en genç armayağı ifade eder.
    • Vintages: Üretilmiş olan armanyak etiket üzerindeki belirtilen yıldan gelmeli ve en az 10 yıllık olmalı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”