Go to Top

BAŞARI HİKAYELERİ-

argun_tanriverdiArgun Tanrıverdi

1983 İzmir doğumluyum. Tasarım Çalışmaları yüksek lisanslı bir makina mühendisiyim ve 9 Eylül Üniversitesi’nden mezuniyetimden beri İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin Maket Yapım Atölyesi’nin sorumluluğu görevinde bulunmaktayım.

2011 yazının sonlarında bugünkü adıyla IWSA ile tanıştım ki bu benim ilk şarap blogum “Kırmızı Sever”i de yayınlama tarihime denk geliyor. WSET Level 2 Award Wine & Spirits programına katıldım ve ‘Pass with Merit’ derecesiyle sertifikaya hak kazandım.

Şaraba merak saldığım bu tarihlerde akademinin internet sitesi bana çok yardımcı oldu çünkü o zaman için geniş bir kaynaktı. Ayrıca okuyucularına blog oluştuma imkanı vermesi çok güzeldi ki ben de o olanaktan yararlanıp, aynı isimle bir blog oluşturdum ve yazdığım iki yazı o dönem online olarak çıkan derginiz “Şarap Dünyası”nda yayınlandı.

Bugün hala asıl görevime devam etmemin yanında Şarap Günlüğü blogunu (sarapgunlugu.wordpress.com) ve twitter hesabını (twitter.com/sarapgunlugu) canlı tutmaya çalışıyorum .Bir yandan da dostum Bilge Keykubat ile birlikte 2013 kasım ayından beri 2 ayda 1 yayınlanan Apelasyon internet sitesi/e-dergi yi hazırlıyoruz. www.apelasyon.com

gorkem_ozturkGörkem Öztürk

Haliç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğrenciyim.

Ritz Carlton Hotel ve The House Cafe’de garsonluk, Pera Palace Hotel’de Barmenlik ve ardından Bodrum Maçakızı Hotel ve D-ream bünyesindeki GQ Bar, Lacivert, ve Gina’da sommelier’lik yaptım. 2014 başından itibaren Londra’da yaşamaya başladım.

Bugünkü adıyla IWSA ile ilk kez 2008 yılında Ritz Carlton Hotel’de çalışırken tanıştım ve ilk aldığım eğitim Şarap 101 oldu.

2010 yılında akademide WSET Level 3 in Wines&Spirits programına katıldım. Bu programlarla ve sıkı çalışmayla, ilk katıldığım Türkiye Sommelier Yarışması’nda aldığım 3.lük ve ardından 2012 yılındaki 1.’lik, benim için dönüm noktasıydı.

WSET eğitimleri aldığım en iyi şarap eğitimleriydi. Halihazırda Londra’da WSET Level 4 Diploma eğitimine Mey/Diageo’nun desteğiyle devam ediyorum ve ileride Master of Wine (MW) olma hayali kuruyorum. Bu kurumda katıldığım programlar bu yolda benim için temeli oluşturdu.

Hedefim birkaç sene İngiltere ya da başka bir yabancı ülkede üst düzeyde sommelier’lik yapmak ve Türk şaraplarının yurtdışında tanınırlığını ve bulunabilirliğini arttıracak işimi kurmak.

murat-mumcuogluMurat Mumcuoğlu

1980 Adana doğumluyum. Galatasaray Üniversitesi’nden mezun oldum. Şu anda su ve atıksu arıtma sektöründe faliyet gösteren bir firmada Avrupa, Afrika ve Ortadoğu Bölgesi’Nde sorumlu Bölge satış Yöneticiliği görevini sürdürüyorum.

Fransızcamı geliştirmek üzere 1999 yazında Paris’e gittiğimde Fransız bir ailenin yanında kalmıştım. Bu seyahatim gerçek anlamda şarap dünyasıyla tanışmama vesile olmuştur.

2008 yılında bugünkü adıyla IWSA ile tanıştım ve o zamanlar çok güzel bir blog altyapısı olan websitesinde şarapla ilgili ilk blog yazılarımı yazmaya başladım.

Bu kurumda katıldığım ilk program WSET Level 1 in wines oldu. Bunun dışında WSET Level 2 in Wine&Spirits ve birçok defa da tadım ve yemek-şarap aktivitelerine katıldım.

Şarap dünyasından haberleri takip etmek, tadımlarla beraber yemek-şarap uyumunu daha doğru şekilde keşfetmek ve diğer yandan dünya şaraplarını tanımam açısından ciddi katkısı oldu. Tabi tüm bunların yanında WSET sertifikası almam da bireysel gelişimim açısından önemli bir artı oldu.

Her ne kadar şimdiye kadar gerçekleşmese de her daim iş hayatıma içinde mutlaka şarabın da yer aldığı bir ortamda devam etmeyi istedim. Şaraba yönelik kafamda birçok proje var ve günün birinde bunlardan birini Türkiye’de gerçekleştirmeyi istiyorum.

selen-gozenSelen Gözen

1987 İzmir doğumluyum. 2008’de New York’taki The Culinary Institute of America’nın Mutfak Sanatları bölümünden mezun oldum. İlk şarap eğitimimi de burada 3 haftalık yoğun bir dersle aldım. Şarap haricinde okulun bilgide bütünlük prensibiyle okul içindeki ödüllü restoranlarda servis eğitimi de gördüm. Türkiye’ye dönüp 5 sene boyunca Park Hyatt Istanbul Maçka Palas’ta ve Frankie’de çeşitli pozisyonlarda aşçı olarak çalıştım, 2013 başında demi-chef de partie olarak mutfaktan ayrıldım. Aynı dönemde Chaîne des Rôtisseurs, Türk Sommelier Derneği ve Wines of Turkey işbirliğiyle gerçekleştirilen Türkiye Sommelier Yarışması’nda 2012’de üçüncülüğe, 2013’te birinciliğe, ayrıca 2013 sonunda Washington DC’de yapılan Chaîne des Rôtisseurs Jeunes Sommeliers Competition’da dördüncülüğe layık görüldüm. Bu süreç sonucunda hem mutfak bilgimi şarapla birlikte aktif olarak kullanabilmek, hem de şarap eğitimime devam edip uluslararası yeterliliğe erişebilmek için sommelier olarak çalışmaya karar verdim.

2010 başında mutfak kariyeri haricinde şarap eğitimime de devam etmek istedim ve biraz araştırma sonucu bugünkü adıyla IWSA’ya ulaştım. Eğitimime WSET Level 3 in Wines &Spirits programıyla başladım. En son WSET Level 1 in spirits eğitimini aldım.

WSET Advanced ve Court of Master Sommelier Certified Sommelier, WSET Spirits Foundation sertifikalarına sahibim. Ekim 2014’ten beri Vogue restaurantın somelyesi ayrıca D-ream bünyesi altındaki bütün restoranların şarap menüsü ve kav yönetim asistanı olarak görev yapıyorum.

Akademinin bana ve tüm öğrencilerine en büyük katkısı şarap sektörü çalışanları için büyük önemi olan Uluslar arası şarap ve yüksek alkollü içkiler kurumu WSET’nin programlarının Türkiye’ye getirilmesi ve dilimize adaptasyonunu sağlamaları ve programların WSET’yle de sınırlı kalmaması, konu ve seviye itibariyle geniş bir alana yayılıyor olmasıdır.

seyma-basŞeyma Baş

Ben Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Okuduğum süre boyunca farklı alanlarda kısa süreli çalışma şansım oldu. Mezun olmaya yakın şarap sektöründe üretimde bir bağbozumu geçirdim ve bu sektörde ilerlemek istediğime karar verdim. Lisansımın hemen ardından Bordeaux’da Lüks Marka Yönetimi, Gıda ve Şarap üzerine bir MBA yaptım. Sonrasında 1 yıl kadar İtalya’da biyodinamik üretim yapan bir şaraphanede çalıştım, hem de pazarlamaya destek oldum.

Bugünkü adıyla IWSA’sayla Türkiye’ye döndüğümde WSET eğitimlerini nereden alabileceğimi araştırırken tanıştım. Aldığım ilk eğitim WSET Level 3 in wines&spirits oldu.

Son 1 yıldır Türkiye’de Suvla Şarapları’nda İhracat Uzmanı olarak çalışıyorum.Ben aktif olarak yeni pazarlar arıyor ve ihracat işlemlerini takip ediyorum. Aynı zamanda bu pazarlarda iş geliştirme, partnerler bulma ve farklı pazarların dinamiklerine göre strateji geliştirmekten sorumluyum. Uluslararası fuarlara katılmak, eğitimler vermek ve tadımlar yapmak ise bu işin bir diğer keyifli yönü…

Akademinin kariyerimde bana çok katkısı oldu. WSET benim için oldukça önemli bir adım. 3. seviyeyi Türkiye’de alma şansımın olması benim için büyük avantaj oldu.

Şu anda Londra’da WSET Diploma programının ilk yılını tamamlamak üzereyim. Programı bitirdikten sonra ara vermeden MW programına devam etmeyi amaçlıyorum.


18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”