Go to Top

Blog With Sidebat Left

Gezginler İçin Mini Şarap Rehberi -1

“Seyahatlerinizde tatmadan dönmemeniz gereken şaraplar”
Eskiden seyahat planları yapılırken müzeler, anıtlar, tarihi mekânlarına göre plan yapılırdı. Yeme içme bunlardan sonra, belki araştırılan bir başlıktı. Günümüzde artık pek böyle değil. Önce yemek ve içecek araştırıyoruz. Hatta neyi yemek ya da içmek istiyorsak seyahat planını ona göre yapıyoruz diyebiliriz. Gitmişken de yeme içmeden artan zamanda müze vb geziyoruz tabii J

Yemek ve içki ziyaret ettiğimiz ülkeyi, ülkenin insanlarını, kültürünü en iyi

Devamını Oku

Fransa’nın Bağları Büklüm Büklüm Yolları

Fransa denilince aklınıza ne geliyor, bilmiyorum ama aklım yeme – içmeye, eğlenceye daha çok çalıştığı için gözümün önünde şahane soslar, iyi kızartılmış tavuklar, peynirler ve tabii ki şaraplar uçuşuyor. Burgonya’da Rue De Grand Cru’yu yürüyerek geçirdiğim 6 günden sonra buna bir de olağanüstü ‘doğal peyzajı’ ekledim. Turistler bu yolu otomobille ya da bisiklet ile gidiyor. Ama ben yürüdüm! Mustafa Oğuz ve Jeffi Medina da bu yürüyüşte bana eşlik etti.

Devamını Oku

MEXICAN FIZZ

MALZEMELER
30 ml tekila
30 ml Crème de Cassis
30 ml köpüren şarap
YAPILIŞI
Tekila ve Crème de Cassis’i uzun bir kokteyl bardağına koyup karıştırın. Sonra üzerine yavaşça köpüren şarabı

Devamını Oku

35. Chenin Blanc nedir?

Genelde orta gövdeli, yüksek asitli ve meşesiz şaraplardır. Narenciye, tropik  ve yeşil meyve aromaları ve otsu aroma profilleri mecvuttur. Chenin Blanc tıpkı Riesling, Pinot Gris ve Semillon gibi asil küfe duyarlı bir üzüm türüdür. Fransa’da Loire Bölgesinde Vouvray AC ile ve yine aynı bölgede soğuk iklime sahip olan Touraine’de üretimi yapılmaktadır.

Yeni Dünya örneklerinden Güney Afrika’da sıcak iklime sahip olmasına rağmen, Cape Doctor rüzgarı sayesinde orta veya yüksek seviyedeki

Devamını Oku

101. En bilindik şampanya kokteylleri nelerdir?

En bilindik şampanya kokteylleri Mimosa, Bellini ve Kir Royale kokteylleridir.
Mimosa kokteyli, şampanyanın ferah içimi ile portakal likörünün eşsiz lezzetini buluşturur.
MİMOSA KOKTEYLİ
Malzemeler
• Şampanya
• 25 ml portakal suyu
• Portakal likörü
• 1 dilim portakal

Hazırlanışı:

Şampanya kadehini buzlukta soğumaya bırakın.
Sonradan kullanılmak üzere bir dilim portakal kesin.
Soğuk şampanya kadehine portakal suyu koyun.
Üzerine şampanya likörü ekleyin.
Bardağı yarısına kadar şampanya ile doldurun.
Hafifçe karıştırın

Devamını Oku

100. Sıcak şarap nedir?

Genelde kırmızı, bazen de beyaz şaraba, şeker; baharat; kuru veya yaş meyve; hatta brendi katılarak yapılan özel bir sıcak içecektir. Tarifleri, tıpkı sangria gibi sonsuz çeşitlilik gösterse de sıkça rastlanan ortak malzemeler tarçın ve karanfildir. Çoğu tarifte bütün bir portakala karanfiller saplanır. Özellikle narenciye kabukları tadına hoş bir burukluk katar. Kimileri tatlandırmak amacıyla karışıma şeker veya bal; güçlendirmek için de alkol ekler.
Sıcak şarap için İskandinav ülkelerinde Glögg, Almanca

Devamını Oku

99. Giysideki kırmızı şarap lekesini çıkartmak için neler yapılır?

Giysilerdeki kırmızı şarap lekesini çıkarmak için sizlere yardımcı olacak birkaç pratik yöntem bulunmaktadır. Öncelikle, giysinize kırmızı şarap döktüyseniz ve elinizin altında beyaz şarap varsa, beyaz şarabı lekenin üzerine dökebilirsiniz. Beyaz şarap, kırmızı pigmenti seyrelterek şarap lekesinin kumaştan çıkarılmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca şarap lekesi üzerine tuz serpebilirsiniz; serptikten sonra birkaç dakika bekleyip; akar su altında yıkayabilirsiniz. Kumaştaki şarap lekesini çıkarırken faydası olabilen bir başka püf noktası da sodadır. Bu seçenek, özellikle

Devamını Oku

98. Sangria nasıl yapılır?

Sangria, meyveli bir şarap kokteylidir. İlk olarak İspanya veya Portekiz’de ortaya çıktığı düşünülen bu içki, bu ülkeler ile Latin Amerika’da yaygın olarak tüketilmektedir. Bu şarap kokteylinin kökeniyle ilgili bir diğer sava göre ise sangria, ilk olarak, Britanya kolonisi olduğu dönemlerde Antil adalarında tüketilmeye başlanmıştır. Bu kokteyli hazırlamak için kırmızı şarap, meyve parçaları, şeker veya bal gibi bir tatlandırıcı, rom ya da votka gibi kuvvetli içkiler kullanılabilir .
Sangria tarifi

Devamını Oku

97. Şarabı satın alırken hatasız olduğundan nasıl emin oluruz?

Şarabınız sızdırmamış, hava almamış olmalıdır. Sızdıran şaraplar oksijenle temas ederek bozulmakta; hava da şaraba bayat bir tat vermektedir. Şişenin ağzındaki kapsül şişeye yapışmışsa veya etikette şarap lekesi bulunuyorsa şarap önceden sızdırmış olabilir. Uzun süre dik saklanmış şaraplarda mantarın kuruması ve şarabın havayla teması söz konusu olabilir. Uzun süre güneş ışığına kalmış şaraplar ise bozulmus olması muhtemeldir. Bazen renginden bazen de tadına bakarak ancak

Devamını Oku

96. Kuru fasulye ile şarap içilir mi?

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti kuru fasulye; etli, sucuklu, pastırmalı veya sade olarak pişirilebilir. Bu lezzete geleneksel olarak üzüm hoşafı eşlik eder. Hoşafın tatlı lezzeti kuru fasulyenin hafif baharatlı ve acılı tadıyla denge sağlar. Yemek ve şarabın birbiri ile gösterdiği ahenk de buna benzer. Tuzlu yemeklere en iyi tatlı şaraplar eşlik eder. Misket üzümlerinden üretilmiş yarı tatlı ya da tatlı bir şarap kuru fasulye ile tüketildiğinde benzer bir uyum

Devamını Oku

95. Yemek şarap uyumunda altın kurallar nelerdir?

Yemeğin yanında içilecek şarabın seçiminde temel prensip, birbirine benzeyen ya da birbirine zıt yemekler ile şarapların eşleştirilmesidir. Yemeğin ağırlığını veya zenginliğini, şarabın gövdesiyle; yemekteki aroma yoğunluğunu, şaraptaki aroma yoğunluğuyla eşleştirebiliriz. Ayrıcadomates soslu veya limon katılmış asitli-ekşi yemekleri, yüksek asitli şaraplarla; tatlı yemekleri, tatlı şaraplarla; kırmızı etleri yüksek tanenli şaraplarla eşleştirebiliriz. Bunun yanı sıra yağlı, acılı veya tuzlu yemeklerle yüksek tanenli, kırmızı şarapları eşleştirmekten

Devamını Oku

94. Şarapte vejeteryan/vegan terimleri ne anlama gelmektedir?

Şarapları filtrelemek için balık tutkalı ve diğer hayvan proteinleri gibi maddeler kullanılır. Bu süreçte bu maddelerin şarabın içerisinde kalmamasını garanti etmek çok güçtür. Çoğu vejetaryen için üretim sürecinde hayvansal bir ürün kullanılmış olması, üründen kaçınmaları için yeterli bir sebeptir. Vejeterjanlara uygundur ibaresiyle etiketlenmiş şaraplar, balık tutkalı ile filtrelendirilmemiştir. Aşırı vejeteryanlar ise filtrelemede hiçbir hayvan proteini

Devamını Oku

92. Şaraba buruk tadı veren nedir?

Üzümün kabuğunda bulunan, dişlerde, diş etlerinde ve dilde kuru, buruk bir his yaratan maddeye tanen ismi verilir. Aynı his şekersiz soğuk demli çayda veya şekersiz koyu bir kahvede de bulunur. Şarap üretimi sırasında kabuklarla ne kadar temas ettiğine bağlı olarak tanen miktarı değişir. Beyaz şaraplarda tanen yoktur. Roze şaraplar ise kabuklarla, kırmızı şaraplara oranla daha az temasta bulunduğu için tanen miktarı da daha azdır. Kalın kabuklu üzümler(Cabernet Sauvignon, Shiraz..),

Devamını Oku

91. Asidite neye sebep olur?

Asidite, bir limona ekşiliğini veren şeydir. Ağzımızın sulanmasına neden olur, şaraba güçlü ve ferah bir tat verir. Tüm şaraplarda bulunur, ancak beyaz şaraplar kırmızı şaraplara oranla daha yüksek asiditeye sahiptir. Asiditeyi şarabın ağzımızı ne kadar sulandırdığına dikkat ederek belirleyebiliriz. Aşırı asidite şarabın çok keskin olmasına, çok düşük bir asidite ise yavan olmasına yol açabilir. Sauvignon Blanc, Riesling, Kalecik Karası, Öküzgözü, asiditesi oldukça fazla olan üzümlere örnektir. Bu tip şaraplar;

Devamını Oku

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”