Go to Top

DOM PERIGNON

Şampanya tarihi için muhtemelen en önemli yıl 1668’dir. Çünkü bu yılda 29 yaşındaki Benedictine keşişi Dom Pierre Pérignon Champagne’de bulunan şarap üretimi ile ünlü “Abbaye d’Hautvillers” manastırına gelmiştir.  Pérignon baş rahip tarafından manastır mahzen sorumlusu olarak atandı. Bunun yanı sıra manastırın bağlarından, şaraplarının yapımından ve satışından sorumluydu. Şampanya olarak bildiğimiz köpüren şarabı keşfetmedi, fakat şampanyanın mükemmele ulaşmasına neden olan dahiydi. 1715 yılında ölünceye kadar Hautvillers’de kaldı. Pérignon tamamen kördü, ama bu işini yapmasına hiçbir zaman engel olmadı.Pérignon yaşadığı süre boyunca şarapçılıkta aşağıdaki yeniliklere imza attı.

  • Şampanya’daki ilk “master blender” idi.
  • Farklı komün veya Cru’lerden gelen üzümleri karıştırdı ve daha iyi bir şarap elde etmek için çeşitli unsurları dengeledi.
  • Siyah üzümlerden beyaz şarap yapma sanatını mükemmelleştiren ilk kişi oldu.
  • Champagne bölgesinde koyu kırmızı şarap üreten ilk kişi oldu. (Çoğu şaraplar Dom Pérignon ‘dan önce açık pembe görünüyordu)
  • Hautvillers manastırının şarap kalitesini, bölgedeki diğer şarapların iki katı fiyatına satacak derecede geliştirdi.
  • Soğuk ve karanlık mahzende şarap yıllandırmanın öncüsü oldu.
  • Şampanya şişeleri için mantar kullanan ilk kişi oldu.
  • Mantarlı şişelerde yıllandırmanın faydalarını fark eden ilk kişi oldu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”