Go to Top

Fransa’daki Don Olayı Chablis ve Champagne Bağlarını Vurdu!

Fransa’da bu hafta içerisinde etkili olan soğuk hava dalgasıyla oluşan don olayı,bağlardaki tahrip edici etkisiyle Burgundy (Chablis) şarap üreticilerinin en büyük kabusu oldu.

Bölgede soğuk iklim koşullarının hakim olması nedeniyle Chablis’deki bağ üreticileri bu tip zorlu hava koşullarına aslında hazırlıklıdırlar.(Geçen sene de yine Nisan ayında meydana gelen aşırı yağmur ve don bağlara zarar vemiş; devamında haziran ayındaki dolu yağışları ile verdiği zarar daha da artmıştır)

Fakat bu hafta içerisinde Salı akşamı don olayının ilk dalgası vurmuş, bu nedenle winemaker’lar bağlarını koruma amaçlı bazı yöntemlere başvurmuşlardır.

Yerel medyanın vermiş olduğu bilgiye göre akşam 11’den itibaren bağlarda yağmurlama araçları devreye girmiş; fak

at daha da çarpıcı olanı ise; bağlardaki don olayını engellemek amacıyla yüzlerce küçük ebatlarda yağ varillerinde yakılan ateşin, hektarlarca geniş bir alanda ortaya çıkartmış olduğu göz alıcı, güzel manzaralar olmuştur.

Sabah olduğunda,oluşan manzara daha net ortaya çıkmış;  özellikle Maligny yakınlarındaki bağlarda ciddi oranda hasar tespit edilmiştir.  Chablis Apelasyon Federasyonu Başkanı Frederic Gueguen,  I’Yonne Republicaine gazetesi verdiği demeçte

“Dün gecenin mevsim normallerinin dışında bir soğuk hava dalgası olması ve havanın kuru olmasıyla oluşan sert rüzgar, bağ alanlarında irili ufaklı zararlara sebep olmuştur.”

Maligny’de winemaker olan bir kişinin söylediğine göre;

“ 2016 bağ bozumu zamanından beri bağ alanlarında yaklaşık %50’lik bir kayıp oluşturmakla birlikte,bizi de biraz çaresiz bırakmıştır. Parsellere ısıtıcı koymamıza rağmen hava sıcaklığının -5’e düşmesiyle ısıtıcılarımız, ne yazık ki etkisiz kalmıştır.”

 

Ülkenin diğer bölgelerinde de  etkili don, aynı zamanda Champagne Bölgesindeki bağ alanlarını da oldukça olumsuz bir şekilde etkilemiş; bunun üzerine 2017 yılı  bağ bozumunda elde edilmesi planlanan muhsüllerin azımsanamaz bir bölümü zarara uğramıştır.

 

 

  • Fransa’da yaşanan bu ani don olayı; asmaların tomucuklanmaya başlamasından sonra meydana gelmiş ve buradaki üretim verimliliğine darbe vurmuştur.
  • Champagne bölgesindeki bağların bazılarında%20’lik bir oranda zarar tespit edilirken; bazı alanlarda bu oran %50’yi bulmaktadır.
  • Üreticiler yaşanan bu don olayını son iki senedir Nisan ayının ikinci yarısında yaşamaktadırlar.

Geçtiğimiz hafta Fransa’da meydana gelen ani don olayıyla sıcaklıklar bir gecede sıfırın altına düşmüş, diğer bölgelerde olduğu gibi Champage bölgesindeki bağlara da ciddi oranda zarar vermiş ve mahsül kayıplarına sebep olmuştur.

Bölge içinde en kötü zarar gören yerlerden biri Aube’ye bağlı olan Côte de Bar alt bölgesi olmuştur; fakat bölgedeki toplam hasar tespit çalışmaları hala devam etmektedir. (Geçen sene de yine bu bölgede, yine Nisan ayının 2. Yarısında bu şekilde bir don olayı yaşanmıştır) Bu nedenle üreticiler, rezervlerindeki azalmalardan dolayı yoğun bir finansal baskı altına girmişlerdir.

Les Riceys’de winemaker olan Olivier Horiot, 2017 senesinde elde edilmesi planlanan hasadın %40-50 civarının yok olduğunu düşünmektedir ve şu şekilde aktarmaktadır:

“Geçen gece hava sıcaklığının aniden -6’ya düşmesi ve sıcaklığın genelde bu civarda seyretmesi;bunun dışında asmaları tutan halatların da donmasıyla, özellikle asmalardaki genç tomurcukların zarar görmesine neden olmuştur.”

Erken hasat tespitinin yapılması Horiot’a göre büyük önem taşımaktadır. Ayrıca en çok korkulan durumlardan biri de,bu olayın 2. Jenerasyon tomurcukların  gelişiminde olumsuz rol oynamasıdır.Eğer korkulan gerçek olursa, dondan etkilenen bağlarda bu tomurcukalrın mahsül veremeyeceği anlamına gelmektedir.

Champagne Roederer’in direktörü olan Johann Merle’nin Decanter.com’a vermiş olduğu demeçte şarap evinin 2017 için beklenen hasatında Côte de Blanc bölgesi için olası kaybın %23; Montagne de Reims bölgesi için %35-40; Valle de la Marne bölgesi için de kayıp oranının %15-20 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Fakat, bu don olayının 2003 senesindeki ile karşılaştırdığımızda daha hafif şiddette gerçekleştiğini de Merle sözlerine eklemiştir.

Oeuilly’de yer alan, Champagne Tarlant’ın sahibi Benoit Tarlant ise bu görüşe katılmayanlardan. Tarlant’ın anlattıklarına göre;

 “Geçen geceki don olayından tüm Chardonnay mahsülümüzü kaybetmekle birlikte; Pinot Noir’larımızın da yine bütüne yakınını kaybettik.Tahminlerimiz şuanda sahip olduğumuz potansiyel hasadın %70’lik bir kısmını kaybettiğimiz, bu da 2003 yılında kaybettiğimizden çok daha fazla bir orana denk gelmektedir.”

Hermenoville’de ikamet eden Frédéric Minière yine kendi bağlarında yetişen Chardonney’lerde %80 oranında bir kayıp yaşadıklarını rapor etmiş,aynı zamanda net hasarın hafta bitimine kadar (don olayı bitene kadar) belirsizliğini koruduğunu da eklemiştir.

Moët& Chandon’un baş mahzen sorumlusu Benoit Gouez de yine Minière gibi kesin hasar tespitinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için önümüzdeki hafta başına kadar bekleyeceklerini duyurdu. Çünkü Perşembe gecesi sıcaklık seviyesi yine sıfırın altı derecelere inmişti.

Horiot, küresel ısınma yüzünden yaşanan düzensiz iklim hareketlerinin ve bu tip olayların ileriki seneler içerisinde yeniden yaşanacağını düşünmektedir.  Aslıda asmalara zarar veren Nisan sonunda yaşadığımız don olayı değil; mart ayında yaşanılan ılıman hava dalgasının asmalarda vaktinden önce tomurcuklanmaya sebep olduğu ve tomurcukların gelişim evresinde meydana gelen don olayının da önemli mahsül kayıplarına sebebiyet verdiğini  sözlerine eklemiştir.

Kaynakça:

‘Fatal’ frost hits Champagne vineyards

https://www.connexionfrance.com/French-news/Spectacular-scene-in-Chablis-vineyards-as-winemakers-battle-frost

Fotoğraflar: https://www.facebook.com/titouanrimbaultphotographe1/

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir