Go to Top

Gezginler İçin Mini Şarap Rehberi- 3

Avrupa’nın en eski şarap üretici ülkelerinden olan İtalya’da yaklaşık 2.000 çeşit yerel üzüm olduğu söylense de, resmi olan sayı için 350 civarı diyebiliriz. Ağırlıklı olarak yerel üzümlerden şarap üretilen ülkede Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay gibi uluslararası ülkelerin de şarapları üretilmektedir.

Apelasyon sistemi Fransa’nın sistemine benzer.

D.O.C – denominazione origine controllata

Kökeni kontrol edilmiş demektir. Hem şarap, hem peynir hatta bazı şarküteri ürünleri için kullanılır

D.O.C.G – denominazione origine controllata e garantita

Kökeni kontrol ve garanti edilmiş demektir ve en üst etiketleme terimidir.

I.G.T. – Indicazione Geographica Tipica

Tipik coğrafi işaretleme demektir. Genellikle İtalyan kökenli olmayan, uluslararası üzümler bu kategori altında yer alır. ( bazı Super Tuscan’lar hariç)

İtalya’nın en çok bilinen şarabı Chianti elbette ama her bölgesinde birbirinden güzel şaraplar bulmak mümkün. Bölgelere  kısaca bakalım o zaman.

  1. Veneto

Romeo & Juliet hikayesinin geçtiği Verona şehrini de kapsayan bu bölge Garganega üzümünden üretilen Soave ile Corvina, Molinara ve Rondinella’dan üretilen Valpolicella’lara ev sahipliği yapar. Valpolicella’lar diyorum çünkü en çok bilinen Amarone della Valpolicella olmasına rağmen sadece Valpolicella olarak adlandırılan şaraplar da var. İkisinin üzümleri aynı olmakla birlikte üretim şekilleri ve tabii sonucunda lezzetleri de birbirinden farklı. Amarone’ler daha kompleks ve güçlü şaraplarken, Valpolicella’lar ingilizlerin “everyday wine” dedikleri kategori gibi diyebiliriz. Ayrıca Valpolicella’nın Recioto Della Valpolicella ve Soave’nin de Recioto della Soave adlı tatlı şarapları da var tatlıseverler için.

  1. Toskana

İşte Chianti’nin ait olduğu bölge! Ama aslında Chianti deyip geçmemek lazım. Ve Chianti dışındaki cevherleri de keşfetmek lazım. Bölgenin en önemli üzümü Sangiovese ve adını Sanguis Jovis’ten alıyor. Yani Zeus’un kanı.

Chianti’nin Riserva olanları meşe fıçıda ve şişede çok daha uzun dinlenmiş olanları. Üst sınıf bir Chianti içmek istiyorsak hem alt bölgelerine dikkat etmeliy, hem de  etiketteki Classico, Riserva gibi terimleri tercih etmeliyiz. Ana üzüm hep Sangiovese tabii burada.

Bu üzümün klonlarından üretilen Vino Nobile di Montepulciano ve Brunello di Montalcino şarapları aslında çok çok daha kıymetli şaraplar.

Bunlar dışında bölgenin uluslararası üzümlerden üretilen Super Tuscan’ları vardır ki, oldukça yüksek fiyatlara satılır ve bayağı ciddi şaraplardır. Beyaz olarak ise kuleleriyle meşhur ortaçağ kenti San Gimignano’nun Vernaccia  di San Gimignano’su atlanmaması gereken şaraplardan.

  1. Piemonte

Dağların eteğinde anlamına gelen Piemonte, İtalya deyince deniz aklımıza gelmesinden oldukça farklı olarak, adından da anlaşılacağı gibi dağlık bir bölge.  Aristokrasinin oldukça hakim olduğu bölgede özellikle Nebbiolo’dan üretine  Barolo ve Barbaresco’lar olağanüstü şaraplardır. Ayrıca Dolcetto’dan üretine kırmızıları da atlamayın. Beyazda ise Gavi ve Roero bölgesi şarapları değer. Ve tabii ki Moscato d’Asti de olmazsa olmazlardan!

  1. Emilia-Romagna

Nefis Parma peynirleri ile hafif köpüren Lambrusco’ları deneyimlemelisiniz!

  1. Umbria

Grechetto üzümünden üretilen Orviato’ları atlamayın!

  1. Abruzzo

İtalya’nın gizli hazinelerinden Montepulciano üzümünden üretine Montepulciano d’Abruzzo koyu rengi, siyah meyve ve baharat aromalarıyla gerçekten muhteşem…

  1. Trentino Alto-Adige

İtalya’nın kuzeyinde yer alan bu bölge beyazları ve köpürenleri ile ünlü. Özellikle Pinot Grigio’dan üretilen inanılmaz zarif şarapları denemeye değer.

  1. Friuli-Venezia Giulia

Yine beyazlarıyla öne çıkan bir bölge. Pinot Grigio ve Sauvignon Blanc en önemli iki üzüm cinsi.

  1. Marche

Verdicchio üzümünden üretilen Verdicchio dei Castelli di Jesi rezene, acıbadem ve limon g,b, farklı aromatic yapısıyla, yeni lezzetler keşfetmek isteyen şarap severler için biçilmiş kaftan

  1. Puglia

Olağanüstü Negroamaro ve Primitivo (Zinfandel) için mutlaka!

  1. Bunlar dışında ise Lazio’nun Frascati’si, Sicilya’nın Nero d’Avola’sı, Sardinya adasının Cannanou ve Vermentino’su, Campania’nın ve Basilicata’nın bol tanenli, güçlü Aglianico’su. Calabria’nın Greco’su

Yani İtalya şarabı anlat anlat bitmez! Keşfedilecek çok şarap var!

Cheers!

Ayça

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”