Go to Top

Yaz Şarapları

“…Strawberries, cherries and an angel’s kiss in spring
My summer wine is really made from all these things
And I will give to you…summer wine
Oh…summer wine…”

Nancy Sinatra o kadar güzel tanımlamış ki yazın içilecek şarapları, sanki bir roze ya da hafif bir kırmızı şaraptan bahsediyor değil mi?

Bahar geldi hatta bitmek üzere neredeyse, insanın başını döndüren kokularıyla  nergis, frezya ,akasya, filbahri, yasemin, hanımeli,  gül ve ıhlamur  açtı ve bitti bile. Bunların hala birçoğunun kokusunu İstanbul’da duyabildiğimiz için çok şanslıyız.

İşte aslında yaz şarapları da bence insanın başını döndüren kokulara sahip olmalı, ferahlatmalı, zarif ve soğutulabilir olmalı. Nasıl havalar ısındıkça daha hafif yemekler yemeye başlıyorsak, aslında daha hafif şaraplar da içeriz.

O yüzden hafif-orta gövdeli, daha düşük tanenli, daha yüksek asitli, daha düşük alkollü şaraplar yaz için en doğru seçim. Bu anlamda o kadar çok seçenek var ki…

Marka paylaşamayacak olsam da bu stile uygun şarapların üzümleriyle ipucu verebilirim aslında.

Neredeyse tüm beyazlar, köpürenler ve rozeler yaz için mükemmel seçim.  6-8 C’lere kadar soğutulabilir.

Kırmızılara gelince; Kalecik Karası;  genç stilde üretilen ve meşesiz Öküzgözü, Merlot, Cabernet Sauvignonlar; Gamay (Beaujolais vb) ,  Sangiovese ( Chianti vb), Valpolicella, Barbera,  Pinot Noir, Cinsault, Merzifon Karası, Karasakız, Papazkarası üzümlerinden üretilen şaraplar 10-12 C’lere kadar soğutulup içilebilen düşük tanenli, yüksek asitli yaz şaraplarına örneklerdir.

Gelelim sık sorulan sorulardan birine: Şarabın içine buz atılır mı?

Aslına bakarsanız hiçbir içkinin içine, rakı, viski vb buz atılması önerilmez. Bunun en önemli sebebi genellikle buz yapmak için kullanılan suyun kalitesidir. Musluk suyundan yapılmış bir buz tüm içeceklerin lezzetini bozacaktır.

Şarap özelinde baktığınız zaman ise şarap zaten düşük alkollü bir içecek. Attığınız buz hem aromaları ve tadını, hem de alkolünü seyreltecektir. Veee şarapta en önemli konu olan dengeyi bozacaktır.  Bunun yerine üzüm tanelerini buzlukta dondurup, şarabınızın içine atmak seyrelmeye ve lezzet değişikliğine sebep olmaz. Ayrıca görsel olarak da güzel duracaktır.

Güneşli ama serin rüzgarlarla, çok gezerek ama yorulmadan, güzel yemekler ve serin şaraplarla harika bir yaz dilerim…

Cheers!!

Ayça

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + 8 =

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”