Go to Top

Gastronotun Köşesi-Ayça Budak

Gezginler İçin Mini Şarap Rehberi- 5

Ve geldik bu dizinin son yazısına, şarabın yeni dünyasına. Kıtaların keşfinden sonra şarap üretmeye başlayan ülkelere. Bu ülkelerde eski dünya ülkelerindeki gibi, apelasyon sistemi ve sınıflandırmalar yok. Herkes istediği bölgede, istediği üzümü yetiştirebilir ama yine de bu ülkelerdeki birçok bölge genellikle en iyi sonuç veren üzümleri yetiştiriyor tabii.

Arjantin: Güney Amerika’nın en önemli şarap üretim bölgesi Arjantin, aynı zamanda dünyanın en yüksek bağ alanlarından biri. En ünlü bölgesi Mendoza,

Devamını Oku

Gezginler İçin Mini Şarap Rehberi- 4

Veee geldik, Avrupa’nın en güzellerinden birine. Ya da benim en çok sevdiklerimden birine diyelim. İspanya!

İber yarımadasının neredeyse ¾’ünü kaplayan, Avrupa’nın 3. en büyük yüzölçümüme sahip olan bu ülke, aynı zamanda dünyanın en büyük bağ alanına sahip. Tam 1.154.000 ha. Aynı zamanda da 35 milyon hl ile dünyanın en önemli 3. Şarap üreticisi. Pirene sıradağlarından Cebelitarık boğazına kadar her yerde üzüm ve şarap var.

Şarap stili olaraksa en hafif

Devamını Oku

Gezginler İçin Mini Şarap Rehberi- 3

Avrupa’nın en eski şarap üretici ülkelerinden olan İtalya’da yaklaşık 2.000 çeşit yerel üzüm olduğu söylense de, resmi olan sayı için 350 civarı diyebiliriz. Ağırlıklı olarak yerel üzümlerden şarap üretilen ülkede Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay gibi uluslararası ülkelerin de şarapları üretilmektedir.

Apelasyon sistemi Fransa’nın sistemine benzer.

D.O.C – denominazione origine controllata

Kökeni kontrol edilmiş demektir. Hem şarap, hem peynir hatta bazı şarküteri ürünleri için kullanılır

D.O.C.G – denominazione origine controllata

Devamını Oku

18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

- -


“Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir.”