Açılmış şarapların alkol, tanen veya asidite miktarına bağlı olarak ideal tüketim süreleri değişiklik gösterir. Açılan şarap bozulur mu? Şarap şişesi açıldıktan sonra şarap oksijenle yoğun temas etmeye başlar ve bu da şarapların ilk açıldığındaki performansından farklılığa neden olur.
Farklı şarap türlerinin açıldıktan sonra farklı sürelerde dayanır. Beyaz şaraplar, rozeler ve köpürenler açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 gün dayanabilirken, kırmızı şaraplar açıldıktan sonra serin ve karanlık bir yerde 3-5 gün kadar daha uzun süre dayanabilir. Fotifiye şaraplar açıldıktan sonra haftalarca dayanabilirken Vintage Port stildeki şaraplar sadece birkaç gün dayanabilir. Tatlı şaraplar açıldıktan sonra buzdolabında bir haftadan fazla muhafaza edilebilir.
Köpüklü şaraplar basınçlı yapısı gereği açıldığında hızla gaz kaybetmeye başlar. Bu yüzden açıldıktan sonra 1 gün içinde tüketilmesi en iyisidir. Özel tıpa kullanarak gaz kaybını geciktirmek mümkün olsa da en iyi deneyim için hemen tüketilmelidir. Şişelendiğinde daha fazla basınca sahip Cava veya Champagne gibi geleneksel yöntemli köpüklü şarap, Prosecco gibi tank yöntemindeki köpüklü şaraptan biraz daha uzun süre dayanır.
Pinot Grigio, Pinot Gris veya Sauvignon Blanc gibi hafif gövdeli beyaz şaraplar açıldıktan sonra buzdolabında vakumlu tıpa ile kapatılarak muhafaza edilirse, 2-3 gün boyunca tazeliğini korur. Şarabın genel meyve karakteri genellikle azalacak ve daha az canlı hale gelecektir. Tat ve aromalarını kaybetmemesi için serin bir ortamda saklanmalıdır.
Chardonnay, Fiano, Roussanne, Viognier ve Verdelho gibi tam gövdeli beyaz şaraplar 2-4 gün boyunca dayanabilirler. Meşe fıçıda bekletilen Chardonnay ve Viognier, şişeleme öncesinde daha fazla oksijene maruz kaldıkları için daha hızlı oksitlenme eğilimindedirler.
Kırmızı şarabın tanen ve asiditesi ne kadar fazlaysa, açıldıktan sonra o kadar uzun süre dayanabilir. Pinot Noir gibi düşük tanenli hafif gövdeli kırmızı bir şarap, Petite Syrah gibi yüksek tanenli bir kırmızı şarap kadar uzun süre tazeliğini koruyamayacaktır. Buzdolabı yerine serin ve karanlık bir yerde açılmış kırmızı şarabınızı 3-5 gün muhafaza etmek uygun olacaktır.
Port, Sherry ve Marsala gibi güçlendirilmiş şaraplar, brendi ilavesi nedeniyle çok uzun raf ömrüne sahiptir. Bu şaraplar haftalarca dayanabilirler. Madeira ve Marsala, açıldığında aylarca dayanabilen şaraplardır. Zaten oksitlenmiş ve pişmiş durumdalar!
Açılmış şarabı saklarken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise şu şekilde:
Şarap şişesi nasıl açılır daha detaylı bilgi için tıklayınız.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2025
1945
2025
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ