Paylaş :

Şarap Bozulur mu?

Şarap Bozulur mu?

Açılmış Şarap Ne Kadar Süre Tazeliğini Korur?

Açılmış şarapların alkol, tanen veya asidite miktarına bağlı olarak ideal tüketim süreleri değişiklik gösterir. Açılan şarap bozulur mu? Şarap şişesi açıldıktan sonra şarap oksijenle yoğun temas etmeye başlar ve bu da şarapların ilk açıldığındaki performansından farklılığa neden olur.

Farklı şarap türlerinin açıldıktan sonra farklı sürelerde dayanır. Beyaz şaraplar, rozeler ve köpürenler açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 gün dayanabilirken, kırmızı şaraplar açıldıktan sonra serin ve karanlık bir yerde 3-5 gün kadar daha uzun süre dayanabilir. Fotifiye şaraplar açıldıktan sonra haftalarca dayanabilirken Vintage Port stildeki şaraplar sadece birkaç gün dayanabilir. Tatlı şaraplar açıldıktan sonra buzdolabında bir haftadan fazla muhafaza edilebilir.

Köpüklü Şaraplar Açıldıktan Ne kadar Süre Sonra Bozulur?

Köpüklü şaraplar basınçlı yapısı gereği açıldığında hızla gaz kaybetmeye başlar. Bu yüzden açıldıktan sonra 1 gün içinde tüketilmesi en iyisidir. Özel tıpa kullanarak gaz kaybını geciktirmek mümkün olsa da en iyi deneyim için hemen tüketilmelidir. Şişelendiğinde daha fazla basınca sahip Cava veya Champagne gibi geleneksel yöntemli köpüklü şarap, Prosecco gibi tank yöntemindeki köpüklü şaraptan biraz daha uzun süre dayanır.

Hafif Gövdeli Beyaz ve Roze Şaraplar Açıldıktan Ne kadar Süre Sonra Bozulur?

Pinot Grigio, Pinot Gris veya Sauvignon Blanc gibi hafif gövdeli beyaz şaraplar açıldıktan sonra buzdolabında vakumlu tıpa ile kapatılarak muhafaza edilirse, 2-3 gün boyunca tazeliğini korur. Şarabın genel meyve karakteri genellikle azalacak ve daha az canlı hale gelecektir.  Tat ve aromalarını kaybetmemesi için serin bir ortamda saklanmalıdır.

Tam Gövdeli Beyaz Şaraplar Açıldıktan Ne kadar Süre Sonra Bozulur?

Chardonnay, Fiano, Roussanne, Viognier ve Verdelho gibi tam gövdeli beyaz şaraplar 2-4 gün boyunca dayanabilirler.  Meşe fıçıda bekletilen Chardonnay ve Viognier, şişeleme öncesinde daha fazla oksijene maruz kaldıkları için daha hızlı oksitlenme eğilimindedirler.

Kırmızı Şaraplar Açıldıktan Ne kadar Süre Sonra Bozulur?

Kırmızı şarabın tanen ve asiditesi ne kadar fazlaysa, açıldıktan sonra o kadar uzun süre dayanabilir. Pinot Noir gibi düşük tanenli hafif gövdeli kırmızı bir şarap, Petite Syrah gibi yüksek tanenli bir kırmızı şarap kadar uzun süre tazeliğini koruyamayacaktır. Buzdolabı yerine serin ve karanlık bir yerde açılmış kırmızı şarabınızı 3-5 gün muhafaza etmek uygun olacaktır.

Fortifiye Şaraplar Açıldıktan Ne kadar Süre Sonra Bozulur?

Port, Sherry ve Marsala gibi güçlendirilmiş şaraplar, brendi ilavesi nedeniyle çok uzun raf ömrüne sahiptir. Bu şaraplar haftalarca dayanabilirler. Madeira ve Marsala, açıldığında aylarca dayanabilen şaraplardır. Zaten oksitlenmiş ve pişmiş durumdalar!

Açılmış Şarap Nasıl Saklanır?

Açılmış şarabı saklarken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise şu şekilde:

  1. Açılmış şişenin ağzını sıkı bir şekilde kapatın, bunun için vakumlu bir şarap tıpası tercih edebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde şarabın oksijenle temasını azaltmış olursunuz ve bu da şarabınızın bozulmasını geciktirir.
  2. Açılmış şarabı yatay değil dikey şekilde saklamak önerilir. Bu yöntem, şişenin iç yüzeyine daha az oksijenin temas etmesine yardımcı olabilir.
  3. Açılmış şarapları 15-18 derecelik oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.
  4. Açılmış şarabı güneş ışığından uzak tutmaya, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
  5. Eğer açtığınız şarap köpüklüyse, saklamak yerine açıldığı gün tüketmek daha iyi olacaktır

Şarap şişesi nasıl açılır daha detaylı bilgi için tıklayınız.