Paylaş :

7 Maddede Mosel

7 Maddede Mosel

1.       Haritada Mosel

Fransa, Lüksemburg ve Almanya’dan geçen Mosel Nehri’nden (Fransızca: Moselle; Lüksemburgca: Musel) adını alan bu şarap bölgesi kaliteli şaraplar yapan 13 Alman şarap bölgesinden biridir.

Bölge, Koblenz şehrinden, Mosel Nehri’nin Ren Nehri ile birleştiği noktadan itibaren başlar, Saar ve Ruwer nehirlerinin vadilerini kapsayarak, güneybatı Almanya'nın Lüksemburg ve Fransa sınırı yakınlarına kadar uzanır. Ağustos 2007'de adı resmen Mosel olarak kısaltılana kadar bölge Mosel-Saar-Ruwer olarak biliniyordu.

Bölgede Upper Mosel (Obermosel), Middle Mosel (Mittelmosel) ve Lower Mosel (Terrassenmosel) alt bölgeleri bulunur.

7 Maddede Mosel

2.       Mosel İklimi

Kuzey enlemindeki ve 50. paraleldeki bölgede büyüme mevsimi boyunca daha uzun günler görülür. Mosel şarap bölgesi kuzey enlemindeki konumu sebebiyle serin iklim koşullarının hakim olduğu karasal iklime sahiptir. Direkt güneş ışığından daha fazla faydalanan güney ve güneybatıya bakan yamaçlar üzümlerin olgunlaşmasına yardımcı olur. Soğuk gecelerde Mosel Nehri bölgeyi ısıtıcı görevi görürken, soğuk günlerde güneş ışığını yansıtır ve dik kıyılarında bulunan bağlara ısı verir. Mosel'in iklimi üzüm yetiştirmek için elverişlidir, ancak her yıl üzümleri tamamen olgunlaştırmak zor olabilir.

7 Maddede Mosel

3.       Mosel Toprak Yapısı

Mosel Nehri, üç ülkedeki vadisi boyunca üzüm yetiştirmek için çok verimli ve elverişli bir topraklara sahiptir. İki önemli kayrak taşı çeşidi Mosel Vadisi toprağında görülür; mavi kayrak taşı ve kırmızı kayrak taşı. Her iki toprak da nispeten fakir olsa da, daha fazla kile sahip kırmızı topraklardan gelen üzümlerden genellikle daha bitkisel, mavi kayrak taşının bulunduğu bağlardan gelen üzümlerin şarapları ise genellikle daha çiçeksidir. Kayrak taşı topraklar, Mosel'de üzüm yetiştirmek için farklı öneme sahiptir. Birincisi, Mosel'deki üzüm bağları iyi drene edilmiştir, bu da yağışlı bir dönem olan üzümlerin büyüme mevsimlerinde faydalıdır. İkincisi, kayrak taşı serinliğin daha da hissedildiği senelerde üzümün yetişmesi için gerekli olan ısıyı tutar. Bölgedeki taşlı arazi ve nehirden yansıyan güneş ışığı üzümün olgunlaşmasına yardımcı olur.

Son olarak, bu topraklarda gelişen bölgenin doğal canlıları (mayalar ve bakteriler) Mosel şarabındaki mineral tadını tanımlamada rol oynar.

7 Maddede Mosel

4.       Mosel Bölgesinin Üzümleri

Mosel Nehri, Trier’den Koblenz’e doğru kıvrılırken bağlar kıvrımın dış kenarında bulunan en dik yamaçların üzerindedir. Nehre bakan bölge dik yamaçlardaki bu üzüm bağlarıyla ünlüdür. Dünyada bulunan en dik üzüm bağı, Bremm köyü yakınlarında bulunan 'Calmont' üzüm bağıdır.

Üretim, bölgenin merkezinde, en kaliteli şaraplarıyla tanınmış bir kaç köyün bulunduğu Orta Mosel olarak bilinen bir alanda yoğunlaşmıştır. En iyi bilinenler alt bölgeler Piesport, Bernkastel ve Wehlen'dir. En iyi Mosel üzüm bağları, nehrin hemen yanında kayrak taşı topraklı çok dik yamaçlarda bulunur. Buradaki Riesling'ler Rheingau, Rheinhessen ve Pfalz şaraplarına kıyasla genellikle daha hafif gövdeli, daha düşük alkollü ve daha yüksek asitlidir. Çiçeksi ve yeşil meyve aromaları baskındır.

Mosel bölgesinin ana üzüm çeşidi Riesling’tir. Elbling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Kerner and Auxerrois üzümleri de bölgede yetiştirilir. Pinot Noir and Chardonnay üzümleri ise genellikle köpüren şaraplarında kullanılmak üzere bu bölgede yetiştirilir.

Dünya’nın en iyi tatlı şaraplarından, üst kalite sek şaraplara kadar farklı stillerde şaraplar bu bölgede üretilir.

7 Maddede Mosel

5.       Meşe

Mosel bölgesindeki çoğu Riesling üreticisi, şaraplarının tazeliğini ve asiditesini korumak amacıyla paslanmaz çelik tankları veya nötr meşe fıçıları tercih eder. Bu yöntem, şarapların meşe aromalarından etkilenmeden, üzümün ve teruarın özgün karakterini yansıtmasını sağlar.

7 Maddede Mosel

6.       Mosel Apelasyonlar

Mosel'de 3 sınıflandırma vardır: Qualitatswein (QbA), Pradikatswein ve VDP.

a.Qualitatswein (QbA) àMosel bölgesinde üretilmiş şaraplardan en düşük olgunlaşma seviyesine sahip olanıdır.

b. Pradikatsweinà Etikette bu terimi görüyorsanız şarabın Qualitswein’da kullanılan üzümlerden daha olgun üzümlerden yapıldığını anlayabilirsiniz. Ayrıca üzümlerin tek bir bölgeden gelmesi şarttır.

Üzümün şeker seviyelerine göre sınıflandırılmış 6 farklı Pradikat kategorisi vardır.

1-      Kabinett: sek ve hafif gövdeli stilde yapılan şaraplardır. Yeşil meyve, turunçgil ve çiçeksi aromalara sahiptirler.

2-      Spätlese: ‘geç hasat’ anlamına gelir. Bir üst kategoriye göre daha olgun üzümlerden yapılır. Olgun turunçgil, çekirdekli meyve gibi aromalara sahiptirler.

3-      Auslese: 'seçilmiş bağ bozumu' anlamına gelir. Özenle seçilmiş ekstra olgun salkımlardan üretilir. Çekirdekli meyve, tropik meyve ve kuru meyve gibi aromalara sahiptirler.

4-      Eiswein: Asma üzerinde donan üzümlerden yapılan tatlı şaraplardır.

5-      Beerenauslese: 'seçilmiş tane hasadı' anlamına gelir. Botrytis nedeniyle konsantre olan salkımlardan özenle seçilen üzüm taneleri ile yapılır.

6-      Trockenbeerenauslese: 'seçilmiş kurumuş tane hasadı' anlamına gelir. Botrytisten etkilenmiş ve kurutulmuş üzüm taneleri arasından özenle tek tek seçilen üzüm tanelerinden yapılır. Nadiren yapılan bu tatlı şaraplar bal ve kuru meyve aromalarına sahiptir.

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter)

VDP, şarapları bağın kalitesine göre sınıflandıran bir Alman şarap çiftlikleri birliğidir. Şaraplar, Almanya'nın en iyi bağlarını belirten Grosse Lage'ye kadar Gutswein (bölgesel şaraplar) olarak derecelendirilir. Sadece riesling üzümünden yapılır.

7 Maddede Mosel

7.       Yemek Eşleşmeleri

Mosel’den sek bir Riesling isli balıklar, istridye ve midye gibi deniz mahsülleriyle iyi uyum sağlar.  Spätlese Riesling ise yengeç, ıstakoz, deniz tarağı ve baharatlı ama çok acı olmayan Asya yemekleri eşleştirilebilir.

Tatlı Auslese’ler çok olgun Comté, Gruyère gibi yıllanmış sert peynirler ile uyumludur. Mosel Auslese'nin tatlılarla kombinasyonunu da denenebilir ancak bu Auslese'deki şekerin derecesine bağlıdır, çünkü tatlı şaraptan daha tatlı olmamalıdır.