Paylaş :

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ
MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

Pinot Grigio

Ortadan yüksek asidite oranına sahip genellikle sek, hafif gövdeli ve limon, armut, şeftali

gibi basit aromalara sahip bir üzüm çeşididir. Meşe fıçılarda olgunlaştırılmazlar.

Kalamar, ıstakoz, yengeç, istiridye, midye, karides gibi deniz mahsülleriyle, Bruschetta, Caprese Salatası, Gnocchi, Prosciutto, keçi peyniri ve Mozarella gibi taze peynirlerle eşleştirilebilir.

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

Cortese

Genellikle sek, hafif gövdeli ve yüksek asidite oranına sahiptir. Hafif çiçeksi aromaların (ağaç çiçeği)  yanı sıra yeşil meyve(elma, armut) ve turunçgil (limon) aromaları hissedilir. Meşe fıçıda bekletilmezler.

Cortese üzümü en çok İtalya’nın kuzey-batısındaki Piemonte bölgesinde yer alan Gavi DOCG şaraplarıyla bilinir.

Bagna càuda, ahtapot, risotto (peynirli veya deniz mahsüllü), ızgara tavukla, bol yeşillikli salatalarla. Focaccia, Puntarelle Salatası, sardalya, hamsi gibi balıklarla eşleştirilebilir.

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

Garganega

Genellikle orta gövdeli, yüksek asidite oranına sahip sek şaraplar yapar. Bu şaraplarda yeşil meyve (elma, armut), turunçgil (limon) ve çekirdekli meyve(şeftali) aromaları hissedilir.

Garganega üzümü, İtalya’nın kuzeydoğusundaki Veneto bölgesinde yaygın olarak yetiştirilir. Soave DOC ile Soave DOC Classico etiketli şaraplarda kullanılan üzümdür. Meşe fıçıda olgunlaştırılmazlar.

Kılıç balığı, karides, margarita pizza, deniz mahsullü spagetti, pesto risotto, ızgara tavuklu salatalarla eşleştirilebilir

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

Nebbiolo

Nebbiolo üzümünden yapılan şaraplar yüksek asidite ve yüksek tanen oranına sahiptir. Kırmızı meyve aromaları (kırmızı kiraz, kırmızı erik), kurutulmuş bitki, bazen çiçeksi(gül, menekşe) aromaları hissedilebilir. Nebbiolo üzümünden üretilen şaraplar yüksek tanen oranını yumuşatmak için meşe fıçıda olgunlaştırılırlar. Şişede yıllanma potansiyeline sahip şaraplar şişede yıllandıkça mantar, tütün ve deri gibi komplike sağlayan üçüncül aromalar geliştirirler.

Nebbiolo, Kuzeybatı İtalya’daki en ünlü sayılabilecek Barolo DOCG etiketli Piemonte şaraplarında kullanılmasına izin verilen tek üzüm çeşididir. Daha küçük bir bölge olan Barbaresco DOCG de %100 Nebbiolo üzümlerinden üretilirler.

Osso Buco, Barolo soslu dana yahni, etli mantarlı güveç, parmesanlı patlıcan, fırın ördek, domates soslu makarna, peposo, Parmesan. Gouda peyniri gibi sert peynirlerle eşleştirilebilir

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

Barbera

Barbera üzümü ile yapılan şaraplar yüksek asidite, düşük-orta tanen oranlarına sahiptir. Kırmızı meyve (kırmızı kiraz, kırmızı erik) aromaları ile birlikte bazen karabiber aromaları hissedilebilir. Meyvemsiliği ön planda tutmak üzere meşe fıçıda sıklıkla yıllandırılmasa da kompleksite eklemek üzere şaraplar uzun süre meşe fıçı da yıllandırılabilir.

Etli Tajarin (Tagliolini, Tagliarin), Porçini mantarlı risotto, sebzeli pizza, dana Carpaccio, dana Stroganoff, asiago peyniri, domates soslu Gnocchi, lazanya ile eşleştirilebilir.

MOOD BOARD: 6 FARKLI İTALYAN ÜZÜMÜ

Sangiovese

Sangiovese üzümüyle yapılan sek şaraplar yüksek tanen ve asidite oranlarına sahiptir; kırmızı meyve(kırmızı kiraz, kırmızı erik) ve kuru bitki aromları hissedilir.

Uygun fiyatlı %70 Sangiovese üzümünden üretilen Chianti DOCG şarapları,daha sıkı kurallara bağlı %80 Sangiovese üzümünden üretilen Chianti Classico DOCG ile yapılı %100 Sangiovese üzümlerinden üretilen Brunello Di Montalcino DOCG bu üzüm için önemli apelasyonlardır.

Pecorino peyniri, domatesli spagetti, pepperoni pizza, minestrone çorbası, ribollita çorbası, deniz ürünlü ve domatesli Fregula ile eşleştirilebilir.

Neyran Ayan
Neyran Ayan

IWSA Eğitim Uzmanı / WSET Onaylı Uzman

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo