Paylaş :

RAKI GASTRONOMİSİ: HER UMUT ORTAK ARAR SOFRASI

RAKI GASTRONOMİSİ: HER UMUT ORTAK ARAR SOFRASI

Kolektif bir hafıza oluşturmayı amaçlayan gazeteci, yazar, editör ve podcast yapımcısı Nilay Örnek sanatçıların yaşamış olduğu yapıların hikâyelerini anlatırken, müzik tarihçisi Murat Meriç’in bu yapılardan ilhamla hazırlayacağı çalma listesi ve bu sanatçıların hayatlarından anektodlar ile şef Seray Öztürk’ün lezzetli yemekleri bir sofra etrafında birleşiyor. IWSA’nın yöneticisi&eğitmeni Ayça Budak’ın eşleşmeleriyle unutulmaz bir gece sizleri bekliyor.

Nilay Örnek

Gazeteciliğe 1995'te Sabah gazetesinde editör olarak başladı. Milliyet, Habertürk, Akşam, Sözcü gazeteleri ve gazetevatan.com'da editörlük, yazarlık, yazı işleri müdür yardımcılığı, hafta sonu eklerinde yayın yönetmenliği gibi çeşitli görevlerde bulundu. 2.5 sene ‘Şehirli Sofralar’ adlı bir televizyon programı da yaptı.

5 yıla yakın süredir de mesleğini iyi icra ettiğini düşündüğü insanlara “Nasıl Olunur?” sorusunu yönelttiği bir podcast yapıyor.

Bütün İyiler Biraz Küskündür ve Her Umut Ortak Arar adlı iki kitabı var.

Son kitabıyla aynı ismi taşıyan Instagram hesabı ve www.herumutortakarar.com adlı internet sayfasında mimari açıdan değerli, hikâyesi olan yapıları anlatıyor, arşivliyor.

Seray Öztürk

1971 İzmir doğumlu Seray Öztürk bu topraklara mübadele ile göçmüş bir kuşağın torunur.

Çocukluk ve gençlik yıllarını İstanbul-Denizli ve İzmir arasında geçmiş ve yeme alışkanlıkları Ege topraklarının geleneklerinden ve köklerinden aldığı mirasla şekillenmiştir. Mutfağa ilgisi üniversite yıllarında başlamış, yıllar içerisinde önce bir kız annesi ve sonrasında  sektörde bir kadın şef olmanın farklılığını hissetmiş, yemeğe, içmeye ve bu topraklara olan hayranlığını bu farklılıkları gözeterek ve harmanlayarak kendi mutfağını şekillendirmiştir.

2000 yılından bu yana profesyonel olarak birçok restoran ve yiyecek içecek grubuyla şef ve yönetici olarak görev almıştır.İstanbul Bilgi Üniversitesi, Babylon, Otto, Istanbul Culinary Institute ve Doors Akademi bunlardan bazılarıdır.

2013 yılında İstanbul’da kendi restoranı Naif’i açmış ve 8 yıl sonra kapatmaya karar vermiştir.

2000 lerden bu yana yeteneği ve kendi tarzı ile gastronomi dünyasının tanınan isimlerinden olmayı başaran Seray Öztürk, 2020 yılının başından bu yana da Türkiye’nin farklı coğrafyalarında bilinen birçok restoran ve otel markası için danışmanlık hizmeti vererek gençlere deneyimlerini aktarmaktadır ve gene birçok restorana ‘konuk şef ‘ kapsamında özel menüler ve davetler yaparak mesleğine devam etmektedir.

Mutfağında özellikle kendi coğrafyasını, Türk Mutfağı’nı, yerel ve mevsimsel malzemeyi önemsemektedir.

Murat Meriç

1972’de Çanakkale’de doğdu; 1988’de Özel Kocaeli Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümüne girdi. 1993’te Ankara’da Radyo Arkadaş’ın kuruluşuna katıldı. 1997’de yayınına son verene kadar bu radyoda program yapımcılığı, müzik yönetmenliği ve program koordinatörlüğü yaptı. 1996’da Metin Solmaz’la Müzük dergisini çıkardı. Bu dergide yayınlanan Türkiye’de pop müziğin tarihi başlıklı yazı dizisi onu durup dururken müzik tarihçisi yaptı. Açık Radyo ve TRT Ankara Radyosu başta olmak üzere çeşitli radyolarda konuyla ilgili programlara konuk olarak katıldı; Mimarlar Odası, ODTÜ, Trakya Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda seminer ve konferanslar verdi. TAKSAV'da (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf) verdiği Donizetti Paşa'dan Tarkan'a: Türkiye'de popüler Batı müziğinin öyküsü başlıklı seminer on üç hafta sürdü. Bu seminer değişik dönemlerde tekrarlandı. Ayrıca, TRT, Show TV, Kanal D, NTV ve CNN Türk’te yayınlanan çok sayıda belgesel ve programa katkıda bulundu, danışmanlık yaptı. 1999-2000 yıllarında, TRT Ankara Televizyonu için Bir varmış bir yokmuş – Türkiye’de Popüler Batı müziği'nin öyküsü adlı on üç bölümlük bir belgesel hazırladı: Çatısını kurdu, söyleşilere gitti, metinlerini yazdı, montajına girdi ve danışmanlığını yaptı. Danışmanlığını ve sunuculuğunu yaptığı Kırkbeşlik adlı arşiv programı yine TRT’de iki dönem yayınlandı. Aynı programın radyo versiyonu, perşembe günleri 17.00 haberlerinden sonra TRT-FM içerisinde yayınlanan Buyurun Radyo adlı program dâhilinde yayınlanıyor. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı’nın Cumhuriyetin 75. yılı dolayısıyla yayınladığı Bilanço ’98 başlıklı kitaplar dizisi kapsamında Haziran 1999’da yayınlanan 75 Yılda Değişen Yaşam Değişen İnsan: Cumhuriyet Modaları ve Kasım 1999’da yayınlanan Cumhuriyetin Sesleri adlı kitaplarda makaleleri yer aldı. Yazıları ve söyleşileri Müzikalite, Mürekkep, ArtıHaber, Milliyet Sanat, Bant, Birikim gibi dergilerde ve kalan.com, siberalem.com, polifoni.net, birzamanlar.net gibi internet sitelerinde yayınlandı, yayınlanıyor. Yeni Binyıl gazetesinde sürdürdüğü haftalık yazıları gazeteyle birlikte sonlandı. Birgün gazetesine yazdığı yazıları da kendi isteğiyle kesti. Roll ve Express en sevdiği dergiler; her ikisine de bol bol katkıda bulunuyor. Nikbinlik'e her sayı yazıyor. Kalan Müzik’i çok seviyor ve orada çeşitli projelere imza atıyor. Ulaş Özdemir'le birlikte hazırladığı Balarısı Ahmet albümü ve Tülay German’ın eski 45’lik kayıtlarından oluşan bir CD-kitap (Burçak Tarlası 1962-87) 2001 yılında yayınlandı. Erkin Koray’ın Gaddar albümünün sürprizli 15. yıl baskısını hazırladı ancak albüm telif sorunları yüzünden rafa kaldırıldı. Sezen Aksu’nun SN Publishing tarafından toplanan ve yeniden basılan albümlerindeki tarihçe yazılarını yazdı. BirZamanlar serisi dahilinde yayınlanan karışık pop albümlerinde küçük yazıları yayınlandı. Aklında başka projeler de var... Değişik konularda hazırladığı dosyaları kitaplaşmayı bekliyor.Yazılarını topladığı Türkçe sözlü hafif Batı müziği adlı kitabı İletişim Yayınları tarafından yayınlandı; diğerleri de tembelliği bıraktığında birbiri ardına yayınlanacak.. Çocukluğundan beri eski 45'liklerle haşır neşir olan Murat Meriç, bu konudaki çalışmalarını ısrarla sürdürüyor ve değişik yerlerde Ortaya Karışık adını verdiği 45’lik partileri düzenliyor. Rakıyı, rokayı, Ege'yi, Uludağ gazozunu, Çanakkale'nin Veziroğlu dondurmasını, filtre kahveyi, mantıyı, bezelyeyi ve bamyayı, bütün kedileri, karasinek haricindeki böcekleri, maviyi ve 7'yi, yunusları, denizi, kitaplığını, matematiği, Orhan Boran ve Yuki’yi, Cazcı Kardeşler'i, Her Şey Çok Güzel Olacak'ı, Sait Faik öykülerini, Enis Batur kitaplarını, ikinci yeni’yi, Bach’ın çello süitlerini, İlhan İrem’in şarkılarını, Nazan Öncel’in tarzını ve tavrını, Alper Erinç’in düzenlemelerini, Hakkı Bulut'un bestelerini, Mahler ve Stravinski'nin her şeyini, Ömer Kavur'un filmlerini (ama en çok Anayurt Oteli'ni), Mack the Knife'ı, Tom's Diner'ı, Ya Sonra'yı, Üç Kalp'i, Osmanlı Sergi Marşı'nı, Uzaklaşma Benden Öyle'deki saksofon solosunu, Süper Restaurant'ı, Hatay’ı, NTV izlemeyi, Hakan Kaynar'la kovalaklık yapmayı, sahaf gezmeyi, Kara Kitap'ı, Frankfurt Seyahatnamesi'ni, Aşiyan'ı, hâlâ ve her şeye rağmen Ankara'yı ve niyeyse Hepsi grubunu çok seviyor… Beyaz Kelebekler'in Sen Gidince şarkısını (onların diğer şarkılarıyla karşılaştırmak suretiyle) şaşkınlıkla karşılıyor... Kan ve Gül şarkısında “la la la, la la la. la la la” diyen kızlardan, new-age'den, pan flüt sesinden, Düş Sokağı Sakinleri'nden, Mozart'tan, tütsüden, sakızdan, sürüngenlerden, halk otobüslerinden, kereviz ve ciğerden hiç hoşlanmıyor; Tanju Okan'ı Kadınım şarkısından ibaret sananları esefle karşılıyor. Yüzüklerin Efendisi'ni okumadı ama Harry Potter'a bayılıyor. Az uyuyor, yüksekten korkuyor, bir yere giderken yürümeyi tercih ediyor. Ankara’da oturup sohbet edilecek bir yer olmadığından muzdarip. Trafikten korktuğu için ehliyeti, kendine hâkim olamadığı için kredi kartı yok. En çok Orhan Pamuk okuyor, Mazhar Fuat Özkan dinliyor, Aylin Aslım, Özlem Tekin ve Göksel’i beğeniyor. Ayşegül Aldinç’le tanışmak istiyordu; oldu.

Ayça Budak

Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamlamıştır. İleri derece İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

İş hayatına üniversite yıllarında yaz aylarında Londra’da öğrenci rehberliği ve tam zamanlı olarak da  ATÜ Duty Free Vintage Şarap Mağazası’nda Satış Temsilcisi olarak başlamış ve sektörün önemli şarap markalarında da görev yapmıştır. 2005 yılında Mey İçki/Diageo’da çalışmaya başlayan Ayça Budak, Saha Eğitim Yöneticisi , Ticari Pazarlama On Trade Şefi , Satış Yöneticisi, Kayra Wine Center Eğitim Müdürü gibi  birçok farklı pozisyonda görev almıştır. 2000 yılından beri aynı zamanda  hobisi olan şarap ve alkollü içkiler sektöründe çalışmakta ve Temmuz 2013’ten beri de IWSA yönetimini sürdürmektedir. Ayça Budak bu dönem boyunca birçok şarap uzmanı ile çalışmıştır.

California Vinquiry Labs Sensory Training, Plumpton College Viticulture,  MSA Yiyecek İçecek İşletmeciliği ve Wine & Spirit Education Trust Level 4 Diploma eğitimi almıştır. MEB ve WSET’nin yetkili eğitmenidir. Ayrıca Management Center Turkey’den  Eğiticinin Eğitimi, ACT Danışmanlık’tan Koçluk ve Mentorluk, Diem Akademi’den Nefes Eğitimi ve Hikaye Anlatıcılığı gibi bir çok mesleki ve kişisel gelişim sertifikasına sahiptir.

International Wine& Spirits Academy

Mey|Diageo Türkiye tarafından kurulan IWSA, gastronomi sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefliyor. Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedefleyen merkez, bütünsel bir yeme &içme eğitimine destek oluyor.

ÖNEMLİ NOTLAR:

Etkinlik 18 yaş üstüne açıktır.

Yiyecek ve içecek eşleşmeleri olacağı için katılımcıların herhangi bir alerjisi varsa önceden bildirmeleri gerekmektedir.

Güvenlik sebebiyle plaza girişinde kimlik ibrazı zorunludur.

Program Tarihleri
1. Gün Tarihi

Gün: 28/04/2025
Saat: 19:00-23:00

Program Yeri

IWSA, River Plaza 28. Kat

Program Adresi

Büyükdere Caddesi Bahar Sokak No:13 River Plaza Kat:28 34394 Şişli / İstanbul RIVER PLAZA’YA GELİŞ 1.Metro ile Geliş Metro ile Levent Durağında inince Özdilek AVM oklarını takip ederek, AVM’ye vardıktan sonra, en altta yer alan Özdilek Hipermarket içinden geçip dışarıya çıktıktan sonra hemen sağda River Plaza girişinde direkt kimliğinizi ileterek River Plaza’ya giriş yapabilirsiniz. 2.Metro veya Otobüsle Gelenler için Alternatif AVM bitiminde hemen yanındaki yola saparak (Dede Korkut Sokak üzerinden) Bahar Sokağa giriş yapabilir; River Plaza’nın ana girişinden geçiş yapabilirsiniz. 3.Araba ile Geliş Özdilek AVM’nin otoparkını kullanarak, otoparka giriş yaptıktan sonra (otopark ücretlidir) en altta yer alan Özdilek Hipermarket içinden geçip dışarıya çıktıktan sonra hemen sağda River Plaza girişinde direkt kimliğinizi ileterek River Plaza’ya giriş yapabilirsiniz.

Duyurularımızdan önceden haberdar olmak isterseniz E-bülten aboneliği başlatabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo