Tarihin akışını değiştiren tüm büyük icatlarda olduğu gibi, MICHELIN Rehberi de bugün olduğu gibi ikonik yemek rehberi olarak başlamadı. MICHELIN Rehberi'nin kökleri çok daha mütevazıydı ve başlangıçta daha fazla turisti küçük kırmızı bir rehber kitap kullanarak yola çıkmaya teşvik etmek için tasarlanmıştı.
Hikaye 1889'da Clermont-Ferrand'da (küçük bir Fransız kasabası), Andre ve Edouard Michelin kardeşlerin dünyaca ünlü lastik şirketlerini kurdukları zaman başladı.
Michelin kardeşlerin asıl amacı gezginleri seyahat etmeye teşvik ederek lastik satışlarını artırmaktı. Sürücülerin yolculuklarını geliştirmelerine yardımcı olmak üzere haritalar, lastiğin nasıl değiştirileceği, yakıtın nereye doldurulacağı hakkında bilgileri içeren küçük kırmızı bir kılavuz hazırladılar.
1920 yılı Michelin Rehberi için dönüm noktası oldu. Rehber o güne kadar ücretsiz dağıtılıyordu. Andre Michelin’in bir lastikçiyi ziyaretiyle bu durum değişti. “İnsan yalnızca parasını ödediği şeye gerçekten saygı duyar” düşüncesiyle Andre Michelin rehberin ücretli olmasına karar verdi. 1920'de yepyeni bir Michelin Kılavuzu piyasaya sürüldü ve yedi franka satıldı.
Bu arada rehberin içeriğinde çok değişiklik yapıldı. Örneğin restoranlar kategorilerine göre ayrılarak verilmeye başlandı.
Michelin Rehberi’ne girmeye hak kazanan restoranlar, kimliği gizli tutulan müfettişler tarafından belirleniyor. Müfettişler, kimsenin haberi olmadan tıpkı bir müşteri gibi restoranlara ziyarette buluyor.
Michelin’in üst düzey yöneticileri bile bu müfettişlerin kimliği hakkında bilgi sahibi değil.
Müfettişler bağımsız olarak şehrin en iyi restoranlarını 5 kritere göre değerlendiriyor. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, şefin mutfağındaki karakteri ile menü ve müfettişlerin ziyareti arasındaki tutarlılık olarak sıralanıyor.
1926'da rehber, kaliteli yemek işletmelerine yıldızları ödüllendirmeye başladı ve başlangıçta onları yalnızca tek bir yıldızla işaretledi. Beş yıl sonra sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi getirildi ve 1936'da yıldızlı sıralama kriterleri yayınlandı. Buna göre bir yıldız “Kategorisinde iyi bir restoran”ı ifade ediyor. Restoran iki yıldıza layık görüldüyse bu, “Yolunuzu değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek” demek. Hele ki restoran 3 yıldız aldıysa “Özel bir yolculuğa değecek olağanüstü bir mutfak” anlamına geliyor.
Nicole Restaurant,
Mikla Restaurant,
Neolokal,
Araka
TURK Fatih Tutak
Maksut Aşkar – Neolokal
Michelin Genç Şef Ödülü:
Mevlüt Özkaya – Mürver
Michelin Servis Ödülü:
Sunset Grill&Bar
Michelin İstanbul Tavsiyesi
Mevlüt Özkaya – Mürver
Aydın Altun – 1924 İstanbul
Beyti Güler – Beyti
Birkan Erköylü – Feriye
Civan Er – Yeni Lokanta
Durukan Özgen – Lokanta 1741
Emre İnanır – Tuğra
Eylül Paksoy – Octo
Joshua Treacy – Nobu
Kabir Yılmaz – Matbah
Kemal Can Yurttaş – Aila
Nutjarin Plasri – Çok Çok Thai
Rudolf Van Nunen – Şans
Nuri Soysal – Rumelihisarı İskele
Rıdvan Külçek – Azur
Ömer Bozyap – Ocak
Necati Yılmaz – Deraliye
Yorgi Sabuncu – Kıyı
Tevfik Alparslan – Topaz
Yadin Sağlam – Sofyalı 9
Şevket Cihan – St. Regis Brasserie
Yusuf Şahin – Kiss The Frog
Sinem Özler – Seraf
Selami Güleryüz – Atölye
Serkan Tapkı – Glens
Kemal Can Yurttaş – Aila
Korhan Gürsoy – Inari Omakase
Kahraman Altun – Balıkçı Kahraman
Mehmet Akbay – Eleos Beyoğlu
Musa Değirmenci – Park Fora
Bahadır Abul – Spago
Mesut Uysal – 29
Erol Aslan -Sunset Grill Bar
Mehmet Akcan – Tatbak Kubbeli Lounge
Aqua – Görkem Özkan
Banyan – Onur Köksal
Zuma
Khorasani
Koço Lokanta
1741
Karaköy Lokantası – Asu Kurt
Aheste – Volkan Türe
Cuma – Aytekin Alp
Sade – Beş Denizler Mutfağı -Deniz Şahin
Giritli – Ayşe Şensılay
Tershane – Vedat Başaran
Alaf – Murat Deniz Temel
Aman da Bravo – İnanç Çelengil
Calipso – Ziya Kaçar
Pandeli – Bayram Karaçam, Abdullah Sevim
Arkestra
Sankai by Nagaya
Mikla Restaurant
Araka
Nicole Restaurant
Neolokal
TURK Fatih Tutak
Circle by Vertical
Neolokal
Maçakızı
Kitchen Bodrum
Od Urla
Vino Locale
Teruar Urla
Hiç Urla
Vino Locale, Seray Kumbasar
İstanbul
Fauna -İbrahim Tuna
Circle by Vertical- İbrahim Tunç
Inari Omakase - Barlas Günebak
Tavacı Recep Usta (Bostancı)-Recep Budak
Efendy - Somer Sivrioğlu
The Red Balloon - Ulaş Durmaz
Aida Vino e Cucina - Eliz Peker
İzmir
Ayşa Boşnak Börekçisi – Ayşe Karadan
Hiç Lokanta – Ekin Cankün
Beğendik Abi – Handan Kaygusuzer
La Mahsen – İsmail Bala
Tavacı Recep Usta – Recep Budak
Adil Müftüoğlu – Yasin Gökay Okya
Bodrum
Otantik Ocakbaşı – Hasan Özcan
İki Sandal – Yasin Kaya
İstanbul
Hakkasan İstanbul
Saku – Cihan Kıpçak
Ruby – Ertan Özturan
Lokanta Göktürk – Muhsin Ertürk
Eleos Yeşilköy – Murat Alpboğa
Aşeka – Ömer Akosman
Avlu – Özgür Üstün
Gallada – Taylan Yücel
Itsumi – Shunichi Horikoshi
Seraf Vadi – Sinem Özler
Roka - Suna Hakyemez
Akira Back – Sungmo Lee
Borsa Restoran – Şenel Çin
Vogue Restaurant – Vedat Demir
The Galliard Vadistanbul -Muharrem Tenekeci
Bodrum
Orkide Balık – Adnan Sütçü
Kısmet Lokantası – Barış Erdem
Orfoz Restoran - Çağrı Bozçağa
Loft Elia – Deniz Aşan
Zuma Bodrum – Emrak Orak
Isola Manzara – Francesco Bagnato
Tuti – Hakan Süve
Sait – Hikmet Hasçelik
Kurul Bitez – Kemal Karataş
Hakkasan Bodrum – Kong Loy Lew
Bağarası – Mustafa Girgin
Malva – Necmi Ağaç
Sia Eli – Tolgar Mireli
Ent Restaurant – Yoldaş Sönmez
Dereköy Lokantası – Zişan Altıncaba
İzmir
Amavi – Ahmet Can Aras
Sota Alaçatı – Figen Erbaş
Levan – Onur Canbulat
Pizza Venedik – Osman Sezener
Kasap Fuat – Serhat Yelmen
İsabey Bağevi – Uşar Alibey
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ