Paylaş :

Rom Nedir?

Rom Nedir?

Rom, Karayipler coğrafyasında doğan, ticaret sebebiyle dünyanın birçok liman şehriyle global bir içki haline gelen, şeker kamışından üretilen, yüksek alkollü damıtılmış bir içkidir.

Rom Nedir?

Rom ilk nerede üretilmiştir?

Rom üretimi, ilk olarak Karayipler’de olmuştur. Bunun sebebi de orada çokça yetişen şeker kamışlarıdır. Rom, Karayipler’de farklı adalarda üretilmiş ilk olarak çevresine yani Brezilya gibi Orta Amerika gibi ve diğer ada ülkeleri gibi yerlere yayılmış arkasından da büyük imparatorlukların ve krallıkların ticaret gemileri sayesinde, bir denizci korsan içkisi haline gelmiş, bu sayede de dünyanın birçok yerine ticaret amacı ile yayılmıştır.

Rom Nedir?

Rom yapımında hangi hammadde kullanılır?

Rom şeker kamışından üretilen bir içkidir. Şeker kamışının da Karayipler’e ilk olarak Hindistan civarından geldiği söylenmektedir. Şeker kamışları ilk olarak pişirilir ya da direkt olarak sıkılıp suyu çıkarılır arkasından pekmez haline getirilir ve daha sonra biraya dönüştürülür.

En son yapılacak şey de onu damıtarak yüksek alkollü bir içki haline getirmektir.

Rom Nedir?

Şeker kamışı ve melastan üretilen romlar arasındaki fark nedir?

İki farklı türde rom yapımı gerçekleşiyor. Bunlardan bir tanesi, şeker kamışı suyunun pişirilerek sadece sıkıldıktan sonra fermente edilip biraya dönüştürülmesi ya da şeker kamışının suyu sıkıldıktan sonra bir kere daha yoğun olarak pişirilip, melas yani bir nevi pekmezinin çıkartılmasıdır. İki farklı aroma verecektir bu iki ayrı tür. Özellikle üzerinde “rom agricole” yazıyorsa, şeker kamışı suyu kullanıldığı anlaşılır.

Rom Nedir?

Romlar nasıl damıtılır?

Romları damıtmak için, günümüzde birçok alkol kategorisi için kullanılan iki farklı damıtma yöntemi takip edilir. Bunlardan bir tanesi geleneksel bakır imbiklerde damıtmadır. Bu yöntemle daha yoğun lezzetler ve tatlar elde edilir. Bir diğeri de, sürekli damıtma dediğimiz “kontinü distilling” usülüyle damıtmaktır. Burada da alkol daha yükseğe çıkar. Rahat içimli bir alkol elde edilirken aromalar biraz uçmuş, kaybolmuş olacaktır.

Rom Nedir?

Romlar meşe fıçıda olgunlaştırıldığında ne tip aromalar kazanır?

Tabii ki damıtılmış içkilerin, damıtıldıktan sonraki halleri ve belli bir süre meşe fıçılarda geçirdikten sonra aldıkları karekterler çok çok farklı olacaktır. Özellikle içi yakılmış meşe fıçılarda olgunlaştırılan romlarda, karamel notları, vanilya, baharat, kuru meyve, muz ve hindistan cevizi gibi hatta ananas gibi tropik meyve kokuları da oluşmaktadır.

Rom Nedir?

Romlara karamel eklenir mi?

Yıllanan romların bir çoğu içi yakılmış fıçılarda olgunlaştığı için zaten fıçının koyu rengini kendine doğru çekecektir. Yakılma yoğunluğu romun tabii ki rengine de çok fazla etki eder. Mesela Jamaika usulü denilen romlar, çok fazla kavrulmuş fıçılarda olgunlaştığı için dark ya da black rom olarak da adlandırılabilir. Hatta bazı Navy Rom adı verilen kategorilerde karamel eklenerek gene yoğun koyu renkler elde edilmektedir.

Rom Nedir?

Rom stilleri nelerdir?

Rom stillerini genel olarak üçe ayırmak mümkün. Bunlardan bir tanesi “beyaz romlar” yani damıtıldıktan sonra direkt olarak şişelenen romlar. Tabii ki su eklendikten sonra şişelenen romlar. Diğeri “golden romlar” altın renkli olması için içerisine bir miktar karamel eklenebilirler. Ve diğeri de koyu yani “dark romlar” bunlar da ya karamel eklenerek çok koyu hale getirilir, ya da uzun süre kavrulmuş meşe fıçılarda bekledikleri için fıçının koyu rengini kazanırlar.

Rom Nedir?

Beyaz rom (white rum) nedir?

Beyaz rom en fazla dünyada karşılaşılan, kokteyllerde çok fazla tercih edilen bir rom çeşididir. Beyaz rom damıtıldıktan sonra, olgunlaşmadan, üzerine su eklenerek alkolü düşürülüp şişelenen romlardır. Beyaz romlarda daha çok şeker kamışının vermiş olduğu aromalar hissedilir daha meyvemsi olan romlardır.

Rom Nedir?

Altın rom (golden rum) nedir?

Altın romlar iki şekilde üretilebilir. Bunlardan bir tanesi, kısa bir süre meşe fıçılarda bekletmektir. Bir diğeri de yoğun olarak kullanılan yöntem ise içine belli bir miktar karamel katılmasıdır. Bu romlar biraz daha tatlımsı olabilirler. Yoğun lezzetlere sahiplerdir ve hem sek hem de kokteylde iyi bir uyum sağlarlar.

Rom Nedir?

Koyu rom (dark rum) nedir?

Dark romları yapmanın iki farklı yöntemi vardır. Tabii ki en doğal olanı, içi uzun süre kavrulmuş, meşe fıçılarda olgunlaştırmadır. Bu sayede romun güçlü alkolü, olgunlaştığı süre boyunca, meşe fıçının o koyu rengini yavaş yavaş kendine çekecek ve tabii ki o dark lakabını alacaktır. Bunun haricinde, romların içine ekstradan karamel de eklenebilir. Karamelin de koyu rengi, gene romun renginin koyulaşmasına sebep olacaktır. Bu tip romlara Jamaika romu adı da verilebilir. Jamaika’da üretilmesi gerekmez. Ancak Jamaika romu yazılarak bir tür bir kategori hatırlatılır.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo